De drie docenten van het jaar 2017 verwachten ook in 2018 weer stakingen. De oneerlijke verdeling van salarissen in het basis- en middelbaar onderwijs en de grote werkdruk door het lerarentekort zullen 2018 blijven domineren. Dit zeiden zij in een radioprogramma van NPO1, zo meldt de zender.
In Het Geluid van 2017 waren de drie gekozen 'Docenten van het Jaar' te gast: Didy Pijpker, docent op een middelbare school in Oost-Groningen, Conrad Berghoef (mbo) en Tjeerd van den Elsen, basisschoolleraar in Tilburg. Hoofdmoot van de uitzending waren natuurlijk de stakingen en acties in het onderwijs.
Van den Elsen vindt het lerarentekort het grootste probleem. Want daaruit vloeien de andere problemen voort: de hoge werkdruk en een gelijkwaardige beloning van leerkrachten in het basisonderwijs ten opzichte van docenten in het middelbaar onderwijs. Didy Pijpker ziet inderdaad dat docenten van het basisonderwijs 'dan maar naar het middelbaar onderwijs gaan' omdat je daar meer betaald krijgt. “Dat is natuurlijk niet goed. “Conrad Berghoef ziet ook de werkdruk die basisschooldocenten wordt opgelegd. “ Als we echt iets voor kinderen willen betekenen, moet je mensen beter gaan belonen."
Voor Van den Elsen draait het om de vraag: hoe kun je meer mensen naar het onderwijs halen? Voor 2018 voorziet hij niet direct een kentering in de problemen. Volgens hem hadden de docenten veel eerder aan de bel moeten trekken. Staken is nu de laatste strohalm.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids