Werkgevers hebben er de afgelopen paar jaar wel voor gezorgd dat mensen met een arbeidsbeperking gemakkelijker aan een baan komen, maar die baan is meestal slechts van tijdelijke duur. Tijdelijke contracten voor arbeidsbeperkten worden namelijk nauwelijks nog omgezet tot een vast contract. Dat meldt Trouw.
NOG
Mensen met arbeidsbeperking krijgen nauwelijks vast contract aangeboden
-Gemeenten zien dat er veel arbeidsbeperkten worden geplaatst, maar tegelijkertijd vallen er ook veel weer weg. Een grote gemeente die anoniem blijft plaatste driehonderd mensen, maar bijna allemaal kwamen ze weer terug met de vraag of de gemeente een nieuwe baan voor ze had.
“Het kost heel veel moeite, maar er worden mensen geplaatst. Aan de andere kant komen nu ook alweer mensen ‘terug’. Dus per saldo is het effect zeer gering”, zegt een andere gemeente tegen Trouw. Werkgevers lijken nog onvoldoende vertrouwen te hebben in een vast contract voor iedereen, maar ook specifiek voor mensen met een arbeidsbeperking. Ze zijn vaak nog bang voor de problemen waar deze mensen mee kampen. De meeste organisaties die toch bereid zijn om hen een vast contract te geven zijn mkb’ers die lokaal opereren.
Gemeenten willen de twijfels bij werkgevers weghalen en daarom zijn subsidieadviseurs en jobcoaches in het leven geroepen. Gemeenten ervaren toch dat ze minderen kunnen dan ze hadden gehoopt. Dit heeft deels te maken met een budgettekort. Aan de andere kant bieden werkgevers te vaak vacatures die niet aansluiten op de mogelijkheden van de arbeidsbeperkte. Eigenlijk moeten zij nieuwe en aangepaste vacatures creëren, maar dat gebeurt bijna niet.
Werkgevers daarentegen zijn beter te spreken over de Participatiewet en vaste contracten. Zij zegggen juist dat de helft van de arbeidsbeperkte medewerkers die langer dan een jaar bij hen werkt een vast contract krijgt. Iets wat UWV weerspreekt. De uitkeringsinstantie zegt dat slechts 17 procent van de arbeidsbeperkten met een baan uiteindelijk een vast contract krijgt.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids