Het afgelopen jaar is het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid in gesprek gegaan met mensen met een arbeidsbeperking, werkgevers, gemeenten, zorgaanbieders, belangenorganisaties en andere betrokkenen om er achter te komen welke drempels en angsten er zijn om aan het werk te gaan en wat hier aan te doen is. Wat de acties zijn die daar uit volgen, staat in een Kamerbrief die Van Ark gisteren naar de Kamer heeft gestuurd. Dit meldt Rijksoverheid.
Een greep uit de belangrijkste maatregelen:
Wajong en onderwijs
In de eerste helft van 2019 stuurt Van Ark een wetsvoorstel naar de Kamer waarin maatregelen zijn uitgewerkt die ervoor zorgen dat meer werken loont, dat Wajongers altijd terug kunnen vallen op de Wajong en dat Wajongers hun uitkering behouden als zij onderwijs volgen. Met Divosa en gemeenten is Van Ark in overleg hoe ze er voor kunnen zorgen dat mensen die vanuit de bijstand gaan werken ook makkelijker terug kunnen vallen op hun uitkering als het werk ophoudt om vanuit daar weer een plek te vinden op de arbeidsmarkt.
Dagbesteding en beschut werk
We gaan onderzoeken hoe de aansluiting tussen (arbeidsmatige) dagbesteding en (beschut) werk makkelijker kan worden. Goede praktijkvoorbeelden gaan we delen. Ook de aansluiting beschut werk en banenafspraak wordt beter.
Ondersteuning
Het streven is om mensen voor wie dat nodig is de begeleiding te geven die bij hen past. Niet alleen gericht op werk, maar ook op zorg, wonen en andere gebieden waar ondersteuning nodig is. Belangrijk hierbij is dat er continuïteit is, ook als mensen op een andere plek of vanuit een andere regeling gaan werken of als er iets in de persoonlijke situatie verandert.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids