Noord-Hollandse scholen ontvangen ondanks de lerarentekorten Oekraïense kinderen met open armen. Steeds meer ouders gaan ervan uit dat ze lang in Nederland zullen verblijven, dus de kinderen moeten weer naar school en Nederlands leren. Dat meldt NH Nieuws.
Lenneke Grobbe van Lowan, een organisatie die scholen ondersteunt bij het geven van onderwijs aan nieuwkomers, merkt dat sinds kort de vraag naar Nederlands onderwijs voor Oekraïense kinderen gestegen is. Ouders hoopten dat ze snel weer terug zouden gaan naar Oekraïne, maar door de oorlog en de vele bombardementen is dat niet het geval. Veel mensen gaan ervan uit dat ze hier nog een tijdje blijven en willen wel graag dat hun kinderen weer naar school gaan.
Lerarentekort
In Nederland heerst er al een lange tijd een groot lerarentekort en nu er een flink aantal nieuwe leerlingen bijkomt maakt dat de vraag naar leraren nog groter. Simone van Geest van de Onderwijsbond: “Scholen doen hun best, kinderen hebben recht op onderwijs. Maar het is niet makkelijk.”
Nederlandse en Oekraïense leerkrachten
Van Geest ziet echt wel een oplossing in Oekraïense leerkrachten. In Bergen helpt er bijvoorbeeld een Oekraïense docent vrijwillig met de Nederlandse taallessen. Grobbe denkt dat dat juist niet de oplossing is. Er zijn Nederlandse leraren nodig om de leerlingen Nederlands te leren, daar ligt nu namelijk de prioriteit. Toch staat ze er over het algemeen wel positief in. “In de nieuwkomersopvang zijn we gewend om met kinderen om te gaan met diverse achtergronden. De opvang van Oekraïense kinderen verschilt daar niet van. Nederlandse ouders en leerkrachten zijn ook heel betrokken. Ze zijn geschrokken van wat er nu zo dichtbij gebeurt en iedereen biedt aan alle kanten hulp aan.”
Psychische ondersteuning
Naast gewone lessen krijgen de kinderen straks ook psychische ondersteuning. De onderwijsinstanties STIP, Proceon, Talent Primair en de Gooise Scholen Federatie hebben samen een ‘taskforce’ opgericht om de Oekraïense vluchtelingenkinderen van onderwijs te voorzien.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk