Van duizenden docenten zwerven de namen, adresgegeven en 06-nummers rond op het internet. Privacy op School waarschuwt daarvoor in het NOS Radio 1 Journaal. De organisatie kwam er na onderzoek achter dat schoolgidsen van zo’n 500 scholen zonder toestemming worden aangeboden door internetondernemers. Dat meldt de NOS.
De internetondernemers zijn actief op zoek naar die lijsten en bieden ze vervolgens zelf aan op hun websites. Dat zijn websites vol met advertenties. “Ze verdienen er flink aan’, aldus Henk van de Hoef in het NOS Radio 1 Journaal.
Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
Het was voor scholen heel normaal om hele lijsten met contactgegevens van docenten, vertrouwenspersonen en soms van leerlingen in de schoolgids te zetten. Tot 2018, want toen werd de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. Met de AVG hebben mensen meer recht op privacy en organisaties zijn verantwoordelijk voor het toezicht op die gegevens.
Kerkgenootschappen en sportverenigingen ook slachtoffer
Van de Hoef geeft aan dat niet alleen scholen hier slachtoffer van hoeven zijn. Lijsten met persoonsgegevens van kerkgenootschappen en sportverenigingen zijn ook heel makkelijk online terug te vinden.
Lijst offline halen is lastig
De lijsten offline halen is dan weer niet zo gemakkelijk. Mensen kunnen de lijst rapporteren bij Google en een verzoek doen of ze deze lijst willen verwijderen. “Er zit geen duidelijke persoon of organisatie achter, en veel wordt automatisch verwerkt.” Volgens het AD gaat het om Oostenrijkse website die al jaren veel geld verdient aan privacygevoelige informatie.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk