'Kinderen voelen de stress van ouders met geldzorgen'

Van 14 tot en met 18 oktober vindt de Week tegen Armoede plaats. Ouders in armoede hebben vaak stress over wat ze wel en niet kunnen betalen en dat voelen kinderen. Dit kan invloed hebben op hun gedrag, schoolprestaties en zelfs hun gezondheid. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Ellen Donkers, adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut: "We weten dat armoede grote gevolgen kan hebben voor kinderen. Het maakt hun leefwereld kleiner. Ze gaan van huis naar school en weer terug, terwijl andere kinderen op een sport zitten of naar het museum of de bioscoop gaan. Het feit dat ze veel minder doen in hun vrije tijd en stress ervaren, maakt daarnaast dat ze minder kansen hebben."

Week tegen Armoede 

De Week tegen Armoede wordt jaarlijks door de HAN georganiseerd. Een onderdeel voor professionals is de Focusweek Armoede, georganiseerd door Movisie. Volgens Ellen Donkers is het naast professionele hulp ook belangrijk om het sociale netwerk van een gezin te versterken.

Ouders

Donkers: "Contact met andere ouders kan ervoor zorgen dat ouders in armoede beter in hun vel komen te zitten. En hen voor even uit die stressvolle thuissituatie halen. Als je contact hebt met andere ouders, is het makkelijker om bijvoorbeeld ervaringen over opvoeden te delen. Of om te vragen of ze even op je kind kunnen passen als jij naar de dokter moet. Ook kan het zijn dat je kind meegevraagd wordt op een uitje met een ander gezin. Dat alles geeft lucht. En het kan ook het gevoel, verbreken dat je er niet bijhoort, wat armoede vaak oproept."

Door: Nationale Onderwijgids