Onderwijsassistent gaat strijd aan tegen lerarentekort met verkort Pabo-traject

De les van de leerlingen van groep 7 van basisschool Aurora in Almere begint met spelling, De kinderen moeten alle ch-woorden die ze horen opschrijven in hun schrift. Hun leraar is Darren. Hij is nog geen ‘echte’ leraar, ook al is hij al jaren in de klas te vinden. Darren is onderwijsassistent, maar door het lerarentekort in Almere kunnen basisscholen niet genoeg gekwalificeerd personeel vinden. Dat meldt Omroep Flevoland.

Door middel van omscholing en een verkort opleidingstraject worden nieuwe leraren verleid om te gaan werken op een school. Darren heeft inmiddels de Pabo afgerond en mag nu echt als meester aan de slag.

Deeltijdstudie 

Hij begon zijn carrière als leraar met de deeltijdstudie ‘Associate degree Pedagogisch Educatief Professional (AdPEP). Onderwijsassistenten mogen deze opleiding volgen omdat de gemeente Almere subsidie ontvangt vanuit het Noodplan Lerarentekort.

Speciaal traject 

Hogeschool Windesheim heeft een speciaal traject bedacht om met een AdPEP-diploma de Pabo te volgen. Deze studie rond je dan in twee jaar af terwijl dat op andere hogescholen minstens 2,5 duurt.

Er zijn een aantal onderwijsassistenten die denken dat de Pabo erg zwaar is, stelt Paulien van den Burg, hoofddocent bij Windesheim. Maar het studeren gaat een stuk gemakkelijker als ze eerst de AdPEP hebben gevolgd.

Zo’n zeventig studenten hebben in drie jaar de route van Windesheim afgelegd. “We zijn een kleine hogeschool en dan is dit resultaat heel mooi”, zegt Van den Burg.

Logische eerste stap naar de Pabo

De AdPEP-route was een logische eerste stap naar de Pabo voor Darren. Hij weet niet eens zeker of hij wel leraar was geweest als hij deze kans niet had gekregen. Nieuwe leraren moeten volgens Darren dan ook hun hart volgen en met de schooldirecteur het gesprek aangaan als er twijfels zijn.

Darren mag zichzelf nu echt leraar noemen. Hij kreeg zijn diploma maandagavond 14 oktober van de Almeerse wethouder Maaike Veeningen. Als 5.000ste student studert hij af aan hogeschool Windesheim locatie Almere.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk