Goed onderwijs en een mooie toekomst voor je kinderen. Wie wil dat niet? Kinderen van basisschool De Fontein in Westerhaar krijgen die kansen volgens ouders niet als het schoolbestuur twee schoollocaties gaat samenvoegen. De schooldirectie neemt de klachten van de ouders niet serieus, dus daarom zoeken de ouders nu de media op. Dat meldt RTV Oost.
Het oude, maar vertrouwde schoolgebouw aan de Hoofdweg gaat sluiten. Bij leerlingen en ouders uit Westerhaar kwam dat nieuws als een donderslag bij heldere hemel. De school gaat samen met de andere locatie van De Fontein. Deze locatie zit aan de Oranjestraat. Het schoolbestuur verwacht namelijk een krimp in het aantal leerlingen en wil op deze manier besparen op kosten aan het onderhoud.
Bijna honderd jaar
Het schoolgebouw bestaat al bijna honderd jaar en ouders zien niets in een sluiting. Ze doen er dan ook alles aan om dit te voorkomen. Ze organiseerden begin dit jaar zelfs een protest. Het vertrouwen in het schoolbestuur is tot een nulpunt gedaald.
De scholen zijn in beheer van Stichting Christelijk Onderwijs Twenterand. In de Wet medezeggenschap op scholen (Wms) staat dat ouders meegenomen moeten worden in beslissingen over een eventuele schoolsluiting. Nu is de beslissing genomen zonder inspraak van docenten, medezeggenschapsraad, ouders en ouderraad, zo is te lezen in de boze brief van de ouders.
Docenten voelen zich niet gehoord
In de brief is ook te lezen dat deze situatie ervoor heeft gezorgd dat docenten zich niet gehoord of gesteund voelen in hun behoefte om goed onderwijs aan te bieden. Ook zouden zij een hoge werkdruk ervaren. Van de schoolbestuurders mogen de docenten hun mening over de samenvoeging niet delen met derden.
Kwaliteit van het onderwijs
Of de kwaliteit van het onderwijs nog net zo hoog is als na de samenvoeging is de grote vraag. Het leerlingenaantal zal op de nieuwe locatie toenemen en dat zorgt voor meer druk op docenten. Nu zit er al een groot aantal leerlingen op de school dat extra zorg nodig heeft en zijn er te weinig klaslokalen. Ouders verwachten dan ook niet dat de onderwijskwaliteit op en top blijft.
Het schoolgebouw aan de Oranjestraat is onoverzichtelijk volgens de ouders. Als er vervolgens nog 140 extra kinderen naar school gaan, kan dit erg onveilig worden. Het schoolplein is daarnaast veel te klein voor al die leerlingen. Het schoolgebouw aan de Hoofdweg is van cultuurhistorische waarde voor het dorp. Veel ouders gingen er zelf naar school.
Samenvoeging scholen
De twee scholen samenvoegen was een idee uit de koker van Maaike Morsink, voorzitter van het College van Bestuur van SCOT. “De scholen worden door het Rijk al als één school gezien omdat ze hetzelfde brin-nummer delen. Het geld dat nodig is om twee gebouwen te onderhouden gaat niet naar het onderwijs zelf”, zo zegt Morsink.
Leerlingenaantal
Dat het aantal leerlingen krimpt speelt volgens Morsink een grote rol. Beide scholen hebben nu gezamenlijk ruim 250 leerlingen. Het leerlingenaantal zal naar verwachting over zes jaar met zestig teruggaan naar 190 leerlingen. Het gemiddelde aantal leerlingen op een Nederlandse basisschool is hoger.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk