![Normal_logo-hanzehogeschool](/uploads/article/article_image/10426/normal_logo-Hanzehogeschool.jpg)
GRONINGEN - Twee studenten van het Instituut voor Communicatie & Media van de Hanzehogeschool Groningen hebben in het kader van een afstudeerproject een documentaire over de psychosociale gevolgen van borstkanker gemaakt, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Met deze documentaire hopen de makers meer aandacht voor de patiënte en voor haar gezin te genereren.
Eén op de acht vrouwen krijgt borstkanker en de ziekte is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Jaarlijks wordt het bij ruim 13.000 mensen vastgesteld. De jonge documentairemakers vinden het belangrijk om te laten zien wat borstkanker doet met een vrouw en haar omgeving. In de documentaire komen twee moeders en twee dochters aan het woord. Zij vertellen los van elkaar wat borstkanker met hen heeft gedaan en in hoeverre de ziekte hun leven heeft veranderd.
Ook komt er een deskundige aan het woord in de documentaire. Dr. G. Huizinga, senior onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, heeft onderzoek gedaan naar posttraumatische stresssymptomen bij kinderen als één van de ouders kanker heeft (gehad). Het blijkt dat wanneer bij één van de ouders de diagnose kanker is gesteld, de kinderen in negenentwintig procent van de gevallen last hebben van klinisch verhoogde posttraumatische stresssymptomen (PTSS).
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen