GRONINGEN – In Groningen bestaat de mogelijkheid dat duizenden studenten binnen nu en een jaar gedwongen hun huis moeten verlaten, zo meldt het Algemeen Dagblad.
Wat een doemscenario is voor de een, is een uitkomst voor de ander. In bepaalde wijken van studentenstad Groningen is de studentenpopulatie flink vertegenwoordigd. Om de balans tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de Groningse woonwijken op orde te houden, heeft de gemeente een zogenaamde 15 procentsnorm ingevoerd. Wanneer in 15 procent van alle woningen in een straat onderdak wordt geboden aan studenten, dan is daarmee het maximum bereikt.
Dit houdt in dat wanneer de norm wordt overschreden, een kamerverhuurder niet langer een vergunning krijgt en dat de bewoners, of een aantal van hen, het pand moeten verlaten. De gemeente houdt zich in dezen afzijdig; dit probleem moet uit de wereld worden geholpen door de huisbaas en de huurders zelf.
Studenten baren zich dus ernstige zorgen. Voorzitter Marlinde Gras van de Groninger Studentenbond (GSB) laat weten dat zich inmiddels al 2200 studenten hebben gemeld die vrezen voor hun onderkomen. De GSB heeft weliswaar begrip voor de norm, maar voorziet problemen met de uitvoerbaarheid van de maatregel. “Als je als eerste in een straat wordt gecontroleerd heb je geluk, als je later aan de beurt bent, moet je gedwongen verhuizen”, aldus Gras.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen