Het Evangelische Hogeschool Traject 2015 is dinsdag 3 februari van start is gegaan met 85 studenten. De vijf maanden durende opleiding is bedoeld voor jongeren die voortijdig zijn gestopt met hun studie, of die na een periode van reizen of werken behoefte hebben aan bezinning op de toekomst. Het EH-Traject wordt dit jaar voor de tiende keer aangeboden en kent voor het eerst in haar geschiedenis meer studenten dan het EH-Basisjaar.
Op donderdag 12 februari vond de officiële opening van het EH-Traject plaats in kerkelijk centrum De Brug te Amersfoort. De openingstoespraak heeft als titel `Wees blij en juich’ meegekregen. “Met dit thema willen we onze studenten uitdagen om te durven leven van de beloften van God, en om dus hoopvol te leven,” licht EH-directeur Els van Dijk toe. In het EH-Traject staan o.a. persoonlijke ontwikkeling, geloofstoerusting, oriëntatie op cultuur en maatschappij en studiekeuze centraal. Tijdens het Traject biedt de EH studenten een fundament van waaruit ze zich kunnen richten op hun toekomst in studie, beroep, kerk en maatschappij.
Het EH-Basisjaar, de andere opleiding van de Evangelische Hogeschool, kent dit jaar minder studenten ten opzichte van vorig jaar, maar ook ten opzichte van het EH-Traject. Het lagere aantal studenten voor het Basisjaar is een direct gevolg van de invoering van het studievoorschot per september 2015. Studenten hadden afgelopen jaar de keuze tussen een tussenjaar zoals het Basisjaar, of om zich in te schrijven voor een studie aan een (reguliere) hogeschool of universiteit. In dat laatste geval konden ze nog gebruik maken van de gebruikelijke studiefinanciering. Studenten die in 2015 gaan studeren vallen onder het studievoorschot, wat betekent dat er schulden opgebouwd gaan worden. Voor het komend jaar verwacht Van Dijk een toename van het aantal studenten. “Het volgen van een tussenjaar, zoals het EH-Basisjaar, is een bijzonder goede voorbereiding op het hoger onderwijs. Een jaar, dat bovendien ook goedkoper is dan een jaar studievertraging oplopen! In het Basisjaar maken studenten veelal een geweldige groeispurt door in hun ontwikkeling en beginnen zij daardoor beter en volwassener aan een vervolgstudie. De invoering van het leenstelsel maakt dat een investering in je ontwikkeling minder dan ooit een overbodige luxe is, maar juist een gedegen voorbereiding op en investering in de toekomst.”
© Nationale Onderwijsgids