Normal_hiking-691738_640

Het tussenjaar is steeds minder in trek onder studenten. Waar in 2013 nog 10 procent van de nieuwe studenten aan hogescholen en universiteiten een tussenjaar nam, is dit in 2014 gedaald naar 6 procent. EP-Nuffic, het expertise- en dienstencentrum voor internationalisering in het Nederlandse onderwijs, verklaart deze daling doordat de studenten in 2014 nog onder het oude leenstelsel zouden vallen als ze meteen gingen studeren. Dat meldt NOS.

EP-Nuffic verwacht dit jaar weer een sterke stijging ten opzichte van 2014, omdat het studievoorschot wordt ingevoerd. NOS onderzocht of een tussenjaar wel handig is voor studenten of het wel toegevoegde waarde heeft op het cv. Voor managementfuncties en traineeships bij grote bedrijven zou het wel interessant zijn: buitenlandervaring is vaak een grote toegevoegde waarde op een cv. Voor lager geschoolde functies zou een tussenjaar minder aantrekkelijk zijn, omdat het dan een gat op het cv wordt waardoor de sollicitant minder werkervaring heeft.

Verschillende bedrijven geven aan wel meerwaarde te zien aan sollicitanten die een tussenjaar hebben gehad. ING geeft aan dat ze bij de sollicitatie voor een traineeship kijken naar een eventueel tussenjaar, omdat deze mensen wat zelfstandiger zouden zijn. De bank ziet er ook voordelen in, omdat mensen die gereisd hebben met andere culturen in aanraking zijn gekomen, wat een plus is als je met verschillende soorten mensen te maken hebt in het dagelijkse werk.

Bedrijven benadrukken wel dat als studenten een tussenjaar nemen, ze wel iets nuttigs moeten doen, zoals vrijwilligerswerk, betaald werk of een project. Aegon haalt aan dat studenten ook tijdens hun studie een stage in het buitenland kunnen doen, dit staat goed op de cv en hiermee krijgen de studenten ook de zelfverzekerdheid waar sommige bedrijven naar op zoek zijn.

© Nationale Onderwijsgids