Logo_landelijke_studentenvakbond_lsvb_logo

Uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) blijkt dat momenteel bij 71 hbo- en wo-opleidingen in de kwaliteit tekort schieten volgens de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Het overgrote deel van deze opleidingen wordt gegeven aan een universiteit of hogeschool die wel de instellingsbrede kwaliteitstoets heeft gehaald. In de nieuwe plannen van Bussemaker staat juist het beoordelen van instellingen centraal. Sara Spano, voorzitter van de LSVb: “90 procent van de zwakke opleidingen zou in het nieuwe systeem dus niet aan het licht zijn gekomen.” Dat meldt de LSVb.

Eens in de zes jaar worden opleidingen aan universiteiten en hogescholen door de NVAO beoordeeld. Alleen met goedkeuring van de NVAO kunnen erkende diploma’s worden afgegeven. Wanneer opleidingen op onderdelen tekort schieten, dienen zij aan de hand van verbeterplannen binnen twee jaar weer op voldoende niveau te zijn. Van de 71 opleidingen die momenteel een verbetertraject doorlopen, worden er 54 aan een universiteit gegeven. Dit is 75 procent van de als onvoldoende beoordeelde opleidingen. Spano: “Dit is opvallend, omdat er veel meer opleidingen op hbo- dan op wo-niveau worden aangeboden.”

Het centraal stellen van de instellingstoets zorgt ervoor dat de verschillende opleidingen niet meer apart beoordeeld worden. Dit systeem is geïntroduceerd voor de zomer en zal direct na het politiek reces besproken worden in de Tweede Kamer. Het voorstel gaat ervan uit dat de instellingstoets voldoende zegt over de kwaliteit van opleidingen. Uit de cijfers van het onderzoek blijkt echter dat de toets misschien wat zegt over de algemene kwaliteit, maar niet over negatieve uitschieters. Er bestaat, zeker bij grote instellingen, een enorme diversiteit tussen de kwaliteit van de aangeboden opleidingen.

© Nationale Onderwijsgids