De komende acht jaar blijft het aantal studenten nog groeien, maar wel minder hard dan eerder werd ingeschat. Deze studenten blijven mogelijk langer thuis wonen door de invoering van het leenstelsel. Het aantal uitwonende studenten zou in de komende acht jaar zelfs met 13.000 kunnen afnemen, zo staat in de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting van brancheorganisatie Kences.
Het gevolg hiervan kan zijn dat de vraag naar studentenhuisvesting niet meegroeit met het aantal studenten als geheel of zelfs afneemt. In Arnhem, Breda, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Utrecht worden gemiddeld 14 procent minder kamerzoekende studenten verwacht. In andere steden, zoals Wageningen, Den Haag en Amsterdam, wordt juist een groeiend aantal uitwonende studenten verwacht.
Minder uitwonende studenten betekent dat de taak van de huisvesters om het tekort aan studentenwoonruimten te voorkomen minder groot wordt. Wel moeten de studentenhuisvesters beter inspringen op de vraag van studenten. Aan kamers met gedeelde keukens en badkamers (nu 59 procent), lijkt een overschot te komen, terwijl er van zelfstandige kamers juist te weinig zijn.
De gemiddelde woonlasten van uitwonende studenten zijn sinds het collegejaar 2012-2013 met zeven procent gestegen. Een uitwonende student betaalt gemiddeld 470 euro aan woonlasten per maand, dit is inclusief bijkomende lasten en zonder aftrek huurtoeslag. De afgelopen jaren zijn deze lasten sterker gestegen dan het gemiddelde studenteninkomen, waardoor nu 55 procent van het inkomen wordt besteed aan wonen.
© Nationale Onderwijsgids