Nederlandse hogescholen en universiteiten willen een grotere spelen in ontwikkelingssamenwerking. Ze vragen de regering om kennis en hoger onderwijs prominenter aan bod te laten komen in het Nederlandse beleid want in ontwikkelingslanden is daar groeiende behoefte aan. De Vereniging Hogescholen en de VSNU hebben hun ideeën in het document 'Visie Global Development' aangeboden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit melden de Vereniging Hogescholen en de VSNU.
Niet alleen de ontwikkelingslanden en opkomende economieën hebben baat bij kennis uit andere landen. Nederland kan zelf ook veel leren van de deskundigheid in andere landen. De universiteiten en hogescholen willen daarom langdurige samenwerkingen aan gaan met bedrijven, overheid en publieke organisaties.
Met deze visie speelt het hoger onderwijs in op het veranderende ontwikkelingssamenwerkingsbeleid dat verschuift van hulp naar handel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is het met de de onderwijsraden mondiale problemen alleen aangepakt kunnen worden door te zorgen voor groei in ontwikkelingslanden. De Visie Global Development werd dan ook goed ontvangen door het ministerie.
Kenninsinstellingen voeren al projecten uit in ontwikkelingslanden. Dan gaat het echter veelal om kortstondige projecten waarbij de Nederlandse experts alleen kennis komen brengen. In de nieuwe visie ligt de nadruk op langdurige samenwerking waarbij de kennisuitwisseling in twee richtingen plaatsvindt.
Hiermee komen de scholen ook tegemoet aan de vraag van studenten om tijdens hun opleiding een bijdrage te kunnen leveren aan activiteiten die een 'social responsibility' en 'global citizenship' karakter hebben. Daarnaast willen de hogescholen en universiteiten graag meer betrokken worden bij handelsmissies.
© Nationale Onderwijsgids