Normal_werk_studie_studeren_jongeren

Universiteiten en hogescholen mogen zelf bepalen hoe lang een gehaald tentamen geldig is. Deze regeling zou nu gebruikt worden om studenten die niet doorstuderen op te jagen. PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis vindt dit niet kunnen en gaat minister Bussemaker van Onderwijs vragen om de wet te veranderen. Dat meldt Metro.

Volgens Mohandis kan er een goede reden zijn om een tentamen beperkt geldig te maken. “Bijvoorbeeld bij bepaalde IT-opleidingen waarbij kennis snel verouderd. Maar nu wordt het gebruikt om studenten zo snel mogelijk door hun studie te jagen”, zegt Mohandis. Vorig jaar liet Bussemaker aan de Tweede Kamer weten dat zij niet van plan is om de wet te veranderen zodat het ongeldig verklaren van gehaalde tentamens niet meer mag. De bewindsvrouw is van mening dat het schrappen van studiepunten een goede manier is om studenten sneller te laten afstuderen.

Mohandis vindt dat er veel meer rekening gehouden moet worden met persoonlijke omstandigheden van studenten. Studenten zouden gestimuleerd moeten worden om zich naast hun studie te ontwikkelen. “Dat doe je niet door ze na een aantal jaar hun studiepunten af te pakken. Ik wil daarom dat de minister hier nog een keer naar kijkt en eindelijk actie onderneemt”, aldus Mohandis.

In 2013 werden 25 studenten van de Universiteit Leiden weggestuurd, omdat zij na vier jaar nog geen bachelordiploma hadden gehaald. De universiteit verklaarde de vakken uit het eerste jaar van de studenten ongeldig. De studenten kregen geen mogelijkheid om deze te herkansen. Bussemaker zei hierover dat studenten uitsluiten voor een vak en een herkansing onmogelijk maken niet mag.

© Nationale Onderwijsgids