Logo_logo_has_hogeschool

Voor het eerst kunnen internationale professionals uit de tuinbouw, stadslandbouw en andere gerelateerde sectoren bij HAS Hogeschool online een cursus volgen. De online versie van Telen Zonder Daglicht start op 31 januari 2016 en wordt in het Engels gegeven. De cursus wordt gegeven in een eigen online omgeving, oftewel Small Private Online Course (SPOC). Dat meldt HAS Hogeschool.

Gecontroleerd en geprogrammeerd planten telen biedt nieuwe mogelijkheden voor vermeerdering, opkweek van nieuwe planten en productie van consumentenproducten als bladgewassen, kruiden en cressen. Wellicht belangrijker nog is wat je kunt leren over plantenteelt van onderzoek zonder de verstorende invloed van daglicht en -lengte. Professionals kunnen zich met de online cursus waar ook ter wereld laten inspireren door deze nieuwe aanpak van de productie van planten en de marktkansen die dit met zich meebrengt. De inzichten uit deze online cursus zijn direct te vertalen naar de huidige tuinbouw en vollegrondsteelten.

De cursus is bedoeld voor mensen die werken in de internationale plantaardige sector en die een HBO-diploma (of hoger) hebben in biologie of aanverwante wetenschappen. De cursus wordt in het Engels aangeboden. De online cursus bestaat uit tien modules. Elke module bestaat uit korte lezingen, live chatten met de docent, een platform om met mede-cursisten te chatten, kennistesten en opdrachten.

Gedurende de cursus worden er meerdere teelten met verschillende lichtrecepten opgezet in een klimaatkamer bij de HAS. Welke teelten dat zijn, wordt bepaald in overleg met alle cursisten en docenten. Om het proces in de klimaatkamers te volgen, worden er foto’s gemaakt en data verzameld en op het online platform gedeeld met de cursisten. De inhoud van de cursus is voornamelijk praktisch ingericht. Complexere theorieën worden uitgereikt wanneer nodig. Daarnaast worden verschillende commercieel geteelde gewassen besproken. Aan het einde van de cursus hebben cursisten voldoende ideeën om met telen zonder daglicht aan de slag te kunnen, inclusief kennis over mogelijke kosten en opbrengsten.

© Nationale Onderwijsgids