Normal_college__studenten__studeren__collegezaal__studie

Studentenbonden en jongerenorganisaties pleiten voor ‘bildung’ in het onderwijs. Bildung, het Duitse woord voor ‘vorming’ in het onderwijs krijgt steeds meer gehoor onder scholieren en studenten. Deze roep om een eigentijdse bildung komt voort uit de constatering dat er te weinig aandacht en waardering is voor de ontwikkeling van het individu, zowel binnen als buiten het onderwijs. De NJR, LSVb, ISO, JOB, CNVjongeren, LKvV en De Bildung Academie bieden daarom op dinsdag 31 mei om 14:45 de Tweede Kamer een manifest aan waarin wordt opgeroepen voor bildung in het onderwijs. Dit meldt NJR.

Met bildung wordt een persoonlijke, brede, betrokken en bewuste vorming bedoeld. Het onderwijs in Nederland geeft te weinig aandacht aan de ontwikkeling van het individu en het geven van uitdagend, persoonlijk en prikkelend onderwijs, zo vinden de bonden en jongerenorganisaties. Daarnaast verkleint het veranderende onderwijsklimaat de ruimte om deze vorming buiten de opleiding te zoeken. Om deze ruimte te creëren zijn er volgens de initiatiefnemers meer flexibele leerroutes nodig en moet er minder druk op de scholieren en studenten komen te liggen om zo snel en efficiënt mogelijk af te studeren.
 
Slechts het opdoen en herproduceren van kennis, door het maken van toetsen of tentamens, is niet meer voldoende om de student adequaat voor te bereiden op het leven na de opleiding en op de steeds meer eisende arbeidsmarkt, stellen de jongeren. Meer aandacht voor bildung moet ervoor zorgen dat studenten beter in staat zijn hun volle potentie te benutten.
 
De studentenbonden en jongerenorganisaties zullen het manifest vandaag aankaarten bij de Tweede Kamer. Door samen op te trekken willen de ondertekenaars van dit manifest allereerst aangeven hoeveel belang gehecht wordt aan dit onderwerp. Daarnaast willen ze een constructief debat openen en actief meedenken om bovenstaande doelen te bereiken voor alle studenten en scholieren in Nederland. Het is tijd dat bildung van een agendapunt een actief onderdeel van het Nederlandse onderwijs gaat worden, aldus de jongeren.

© Nationale Onderwijsgids