Het MentorProgramma Friesland biedt al 20 jaar mentoring en rolmodelschap voor mbo- en hbo-studenten. Door langdurig persoonlijk contact met een mentor worden jongeren versterkt in hun keuzeproces van mbo naar hbo. De persoonlijke benadering spreekt inmiddels ook andere hogescholen aan. Dit meldt Vereniging Hogescholen.
NOG
Succesvol MentorProgramma zet hbo'ers in om mbo'ers te coachen naar hbo
-Jaarlijks brengt het MentorProgramma Friesland gemiddeld 250 jongeren met elkaar in contact. Hbo'ers van NHL hogeschool en Stenden hogeschool trekken minstens een half jaar op met mbo'ers die naar het hoger beroepsonderwijs willen. Volgens Syanna Cuperus, die aan het mentorprogramma verbonden is, werkt de benadering preventief waardoor de kans van slagen op een effectieve aansluiting tussen mbo en hbo vergroot wordt.
De mbo'er kan met al zijn vragen terecht bij de hbo'er, die zelf ook ervaring heeft met het beginnen van een nieuwe studie in een vreemde omgeving. “De hbo’er moedigt de mbo’er aan om die vragen te stellen en vertrouwen op te bouwen,” licht Syanna Cuperus toe. “En voor de hbo’er is het programma een grote kans om zichzelf te ontwikkelen en te vormen, als coach voor de ander en zichzelf als persoon.” Veel vragen van mbo'ers draaien om studiemotivatie en structuur aanbrengen tijdens het studeren, zogenaamde soft skills. Mochten zij daarna nog meer willen weten of leren, dan kunnen zij aan de hogescholen een cursus volgen, gericht op studievaardigheden.
Andere hogescholen, zoals die in de sector agro en food, nemen inmiddels ook al deel aan het programma. En volgens Cuperus ontwikkelt zich het besef dat coaching en de ontwikkeling van soft skills binnen het mentorprogramma zeer bruikbaar kunnen zijn in bijvoorbeeld excellentieprogramma's.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids