Het lectoraat Computer Vision van NHL Hogeschool heeft de RAAK-juryprijs gewonnen ter waarde van 10.000 euro voor het project ‘Smart Vision for UAVs’. De tweede prijs ter waarde van 5.000 euro ging naar Hogeschool Leiden met 'Next Gen MALDI-TOF'. De derde prijs ter waarde van 2.500 ging naar Hogeschool van Amsterdam met 'Beter opsporen met het lab op zak'. De publieksprijs van 2.500 euro ging naar Hogeschool van Arnhem en Nijmegen met 'Microbiële olie op maat'. De prijzen zijn in Den Haag uitgereikt door Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Dat melden de hogescholen.
Het project van NHL Hogeschool zet in op de ontwikkeling van slimme civiele drones. De drones vliegen geautomatiseerd en verwerken de opgenomen beelden tot concrete proces- of bedrijfsondersteunende informatie voor de klant. Voor het project 'Next Gen MALDI-TOF' van Hogeschool Leiden werkt lector Willem van Leeuwen samen met BiosparQ aan de toepassing van een bij TNO en TU Delft ontwikkelde technologie voor de sneldiagnostiek van infectieziekten. Het HvA-onderzoek ‘Beter opsporen met het lab op zak’ laat zien hoe forensische rechercheurs met mobiele technieken snel en veilig sporenanalyses kunnen verrichten op een plaats delict. In project 'Microbiële olie op maat' van HAN werk het BioCentre met een unieke olie producerende giststam die op veel verschillende suikers kan groeien, waardoor het plantaardige reststromen kan gebruiken voor de productie van een biobased olie.
Bij praktijkgericht onderzoek van hogescholen werken lectoren op basis van vragen en problemen uit de praktijk. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers, samen met studenten, docenten én mensen uit de praktijk. Het doel: het verbeteren en vernieuwen van de beroepspraktijk en van het onderwijs om zo optimaal gebruik te maken van de beschikbare kennis. Hogescholen zijn de schakel tussen de praktijkvragen van bijvoorbeeld mkb en nieuwe kennis. Regieorgaan SIA wil dat een bredere doelgroep kennis maakt met het praktijkgericht onderzoek. Met die gedachte is in 2011 de RAAK-award in het leven geroepen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt op het SIA-congres aan het door de jury best beoordeelde RAAK-project.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids