Normal_telefoon__app__apps__data__mobiel

Een studente van Zuyd Hogeschool als afstudeeropdracht de eerste interactieve studiekeuze-app in Nederland heeft bedacht. Hiermee speelt zij in op een maatschappelijk probleem, want de kosten van een verkeerde studiekeuze zijn hoog. De app ‘Studiekiezer’ helpt scholieren te bepalen welke studie het beste bij hen past. De ‘Studiekiezer’ wordt 26 november gelanceerd op de open dag van Zuyd Hogeschool in Heerlen. Dat meldt Zuyd Hogeschool.

Het idee om een studiekeuze-app te maken komt van Lauren Hornstra. De studente Communication and Multimedia Design bij Zuyd wilde met haar afstudeerproject in 2015 iets betekenen voor scholieren, omdat zij zelf ook moeite had de juiste studie te kiezen. Tijdens haar onderzoek ontdekte zij dat er nog geen studiekeuze-app bestond in Nederland, terwijl zij onder studiekiezers wel een duidelijke behoefte constateerde. Hornstra ontwikkelde een prototype, dat zo goed was dat Zuyd en twee alumni van Zuyd er gezamenlijk in wilden investeren om het te kunnen bouwen. Met hun bedrijven Mediablenders en De Webanalist richten zij hiervoor Complex Choice op, een merknaam waarmee zij in de toekomst meer apps willen ontwikkelen die complexe keuzes ondersteunen.

De app is nu gebouwd voor studiekiezers die op zoek zijn naar een opleiding bij Zuyd Hogeschool. Uit cijfers van Zuyd en het onderzoeksbureau Markteffect te Eindhoven blijkt dat scholieren en mbo’ers vooral in de eigen regio op zoek gaan naar een hbo-opleiding. Het vervallen van de studiefinanciering en basisbeurs is een extra reden om niet op kamers te gaan en een studie te kiezen in de eigen regio. Op de landelijke studiekeuzeportals zien zij vaak vanwege het grote aanbod door de bomen het bos niet meer. Complex Choice heeft van Hornstra en Zuyd Hogeschool toestemming gekregen om de app ook te bouwen voor andere onderwijsinstellingen, zodat de app in de toekomst door veel meer studiekiezers is te gebruiken.

De app is gratis te downloaden in de App Store of Google Play en heeft drie hoofdfunctionaliteiten: zelftest, omschrijving opleidingen en overzicht open dagen. De app-gebruiker krijgt afbeeldingen voorgelegd waarna hij de optie kiest die het beste bij hem past. Daarna volgt een advies welke opleiding het beste past. De app geeft per opleiding van Zuyd een korte omschrijving en kenmerken. Ook ziet de app-gebruiker wanneer open dagen plaatsvinden en kan deze direct in zijn agenda plaatsen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids