De Universiteit van Amsterdam (UvA), Tilburg University en Hogeschool Utrecht (HU) voeren komend studiejaar op proef de mogelijkheid tot flexstuderen in. Flexstuderen is in de eerste plaats bedoeld voor studenten die door bijvoorbeeld een buitenlandstage, commissiewerk, zorgtaak of topsport slechts een deel van het studiejaar kunnen of willen volgen. Initiatiefnemers VVD, PvdA en studentenbond LSVb zien flexstuderen als een middel om het leven lang leren te bevorderen. Dit melden NRC Handelsblad en LSVb.
Studenten zijn nu voor een deeltijdopleiding vaak evenveel collegegeld kwijt als aan een voltijdopleiding. Daardoor zouden veel jongeren, die door andere verplichtingen of activiteiten geen voltijdstudie kunnen doen, ervoor kiezen daarom maar helemaal niet te gaan studeren. De politieke partijen en de studentenbond willen daarom het mogelijk wordt in modules te studeren. Flexstudenten betalen dan 38,45 per behaald studiepunt. De instelling krijgt vanuit de overheid wel de volledige vergoeding.
Volgens de LSVb geeft flexstuderen studenten de mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen omdat het betaalbaarder wordt om dingen naast de studie te doen. Het experiment zal lopen van 1 september 2017 tot en met 1 september 2023. Meer informatie over flexstuderen in de FAQ voor studenten van de LSVb.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids