Het opleidingsniveau van hun ouders is een belangrijkere factor voor het toekomstbeeld van jongeren dan hun afkomst. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Gedeelde toekomst – Toekomstoriëntatie van Nederlandse (migranten)jongeren van het Kennisplatform Integratie en Samenleving. Dit meldt de Volkskrant.
NOG
Opleidingsniveau ouders belangrijker dan afkomst voor toekomstbeeld migrant
-Jongeren die hoogopgeleide ouders hebben, ziet de toekomst zonniger tegemoet. Ze zijn tevredener over hun woonbuurt en over de ondersteuning die zij thuis en op school krijgen bij hun onderwijsloopbaan. Hierbij maakt het niet uit of de jongeren een Nederlandse achtergrond hebben of een migratieachtergrond.
Ongeacht hun afkomst kiezen jongeren overwegend voor een opleiding die aansluit bij hun interesse. Op het tweede plan staat het krijgen van een vaste baan. Dit in tegenstelling tot twintig jaar geleden, toen onder jongeren met een migratieachtergrond een vaste baan belangrijker werd gevonden dan studeren, al dan niet onder invloed van hun ouders.
Volgens onderzoeker Eva Klooster laat het onderzoek zien dat veel jongeren met een migratieachtergrond positief naar de toekomst kijken. “Er tekenen zich de contouren af van een groep weerbare jongeren met een migratieachtergrond met een positief beeld van zichzelf en de eigen toekomst in Nederland. Zij willen hun toekomstplannen niet laten beïnvloeden door negatieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij, noch door de wens van hun ouders.”
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids