Normal_inholland_hogeschool_3

De SP maakt zich zorgen over het verdwijnen van 16 lerarenopleidingen bij hogeschool InHolland. Begin deze maand werd bekend dat de onderwijsinstelling in Amstelveen stopt met de opleidingen omdat er nauwelijks nieuwe studenten op af komen. Studenten en docenten reageerden vol onbegrip op het besluit. SP-Kamerlid Peter Kwint vreest dat middelbare scholen in de regio negatieve gevolgen zullen ondervinden van het stopzetten van de opleidingen. Hij wil de kwestie aankaarten in de Tweede Kamer. Dit meldt het Parool.

Inholland biedt nu nog tweedegraads lerarenopleidingen aan in verschillende vakrichtingen. Studenten die al zo'n opleiding doen, kunnen hun studie gewoon afmaken. Nieuwe studenten worden doorverwezen naar de Hogeschool van Amsterdam (HvA). De HvA biedt echter niet alle lerarenopleidingen aan die Inholland heeft, zoals de opleiding voor docent Duits. Het dichtstbijzijnde alternatief is dan Hogeschool Utrecht.

SP-lid Kwint vreest dat studenten uit Noord-Holland niet zo ver willen reizen voor hun opleiding, wat tot tekorten aan vakdocenten voor middelbare scholen in de regio. Ook wethouder Kukenheim van Onderwijs is niet blij met het besluit van Inholland en wil de school hierop aanspreken.

Volgens Inholland is het schrappen van de opleidingen nodig omdat het aanbieden ervan veel geld kost. Inholland verliest jaarlijks zo'n twee miljoen euro aan de opleidingen. De school had te maken met een forse afname van het aantal studenten dat een lerarenopleiding wilde volgen. Met een daling van 40 procent lag de daling fors boven het landelijk gemiddelde van 10 procent. 

Studenten en docenten van de opleiding vinden de beslissing van Inholland onverstandig. Docenten hebben nog alternatieven voorgesteld, zoals het reduceren opleidingen, maar daar is volgens hen niets mee gedaan.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids