Of iemand dyslexie heeft of niet kan bepaald worden door iemand diep in de ogen te kijken. Onderzoekers van de universiteit van Rennes (Frankrijk) hebben namelijk ontdekt dat de schikking van de lichtgevoelige kegeltjes in het oog veel zegt over of iemand dyslexie heeft of niet. Dit meldt NU.nl.
NOG
Schikking van kegeltjes in het oog is aanwijzing voor dyslexie
-De onderzoekers deden een vergelijkende studie onder in totaal zestig studenten. De helft van hen was dyslectisch, de andere helft niet. Van alle proefpersonen werden de kegeltjes en staafjes in de ogen onderzocht. Staafjes (waarmee iemand in donkere situaties kan zien) zijn lichtgevoeliger dan kegeltjes. Kegeltjes maken kleurwaarneming mogelijk, in het spectrum rood, groen en blauw.
De onderzoekers ontdekten een afwijking in de kegeltjes de studenten met dyslexie in vergelijking met de mensen zonder dyslexie. In het midden van elk kegeltje zit namelijk een klein gaatje. Bij mensen zonder dyslexie was dit gaatje in het ene oog helemaal rond en in het andere oog oneven. Hierdoor was het oog met het ronde gat dominant. De studenten met dyslexie echter hadden in beide ogen een rond gaatje in een kegeltje, waardoor zij geen dominant oog hadden.
Dit kan verklaren waarom dyslectici vaak letters die veel op elkaar lijken door elkaar halen, zoals de b en de d. Want volgens dyslexie-expert John Stein zorgt het dominante oog ervoor dat de twee hersenhelften beter samenwerken, waardoor beter zicht ontstaat. Mensen met dyslectie hebben geen dominant oog, zodat hun hersenen niet geleid worden door dat oog.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids