Normal_normal_copyright_stockfreeimages_sleutels_kamer_studentenkamer_nieuwe_woning_

Het nieuwe collegejaar gaat bijna van start en studenten die nu nog geen kamer hebben, zullen het flink lastig krijgen op de krappe woningmarkt. Oplichters vragen hoge prijzen voor kleine kamers, bemiddelingskosten én een borgsom van duizend euro of meer. !WOON en de Woonbond hebben een  aantal tips om oplichting te voorkomen. Dat meldt NU.nl. 

!WOON, een organisatie die bewoners helpt met het oplossen van problemen, komt regelmatig oplichters tegen die online woningen aanbieden. “Ze bieden een woning online aan en zeggen vervolgens dat ze in het buitenland zitten. Om vertrouwen te wekken, vragen ze om kopietjes van paspoorten uit te wisselen”, vertelt Gert Jan Bakker van !WOON. Gedupeerden maken het geld over, maar krijgen nooit een sleutel.

Huurbemiddeling is sinds 2016 niet meer toegestaan bij kamerverhuur. Dat betekent dat verhuurders geen extra kosten meer mogen rekenen bij de verhuur van een woning of kamer. Toch komt het nog regelmatig voor dat oplichters deze huurbemiddeling onder de noemer commissiekosten, contractkosten of administratiekosten in rekening brengen. Studenten die hiervoor betalen en achteraf ontdekken dat huurbemiddeling niet is toegestaan, kunnen het bedrag terugvragen. Huurbemiddelaars weten namelijk dat bemiddeling niet in rekening mag worden gebracht en daarom krijgen huurders het geld vaak relatief makkelijk terug.

Studenten die denken dat ze te veel betalen voor hun kamer, kunnen contact opnemen met de huurcommissie. De commissie beoordeelt de kamer en geeft er een waarde aan. “De huisbaas is dan verplicht dat bedrag te rekenen. Het levert vaak heel hoge kortingen op”, aldus Bakker.

Voordat je gaat huren zijn er een paar dingen die je kunt doen: het kadaster controleren, Google Image Search gebruiken voor verdachte foto’s, altijd eerst een bezichtiging inplannen voordat geld wordt overgemaakt, aanbellen bij de buren en op de website van de Woonbond controleren of de bemiddelingskosten die je hebt betaald rechtmatig waren. Wie makelaarskosten heeft betaald, doet er goed aan om alle brieven en e-mails hieromtrent te bewaren, mocht deze documentatie in de toekomst nodig blijken. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids