Voor een opleiding in het buitenland moet je veel regelen. Dat blijft zo, maar het wordt langzaamaan wat eenvoudiger. Dit blijkt uit een onderzoek van NWS, meldt Nuffic.
Bijna 500 studenten vulden de enquête over administratieve barrières in. Van deze groep doet of deed 80 procent een bachelor, master of PhD in het buitenland. Een deel van de respondenten geeft aan veel informatie redelijk te kunnen vinden, schrijft Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS), dat de belangen van deze studenten behartigt. Wel kost het vaak veel tijd en moeite om allerlei zaken uit te zoeken en te regelen.
Informatievoorziening
Vooral de informatievoorziening over de zorgverzekering, uitschrijving bij de gemeente en beurzen laat te wensen over, vindt circa 40 procent van de respondenten. Bij hun zorgverzekeraar of gemeente konden zij meestal niet de benodigde informatie krijgen.
DUO en WilWeg
Daar staat tegenover dat twee derde de informatie van DUO over bijvoorbeeld het meenemen van een studielening voldoende of goed vindt. De mogelijkheid om bewijzen van inschrijving per e-mail te versturen is een verbetering, net als de DigiD-app.
“We weten dat informatievoorziening een belangrijke obstakel is voor een studie in het buitenland”, zegt Kasia Bruning, communicatieadviseur voor WilWeg dat studeren in het buitenland stimuleert. Ongeveer 40 procent van de respondenten weet WilWeg te vinden, dat onder meer de checklist ‘in 10 stappen naar het buitenland’ biedt. Die geeft echter niet op alle individuele vragen antwoord. NWS pleit voor een checklist met meer verwijzingen naar relevante instanties.
Ambassadeurs
Net als NWS ziet Nuffic het inzetten van ambassadeurs als een deel van de oplossing. Die kunnen uit eigen ervaring vertellen wat er allemaal komt kijken bij een volledige studie in het buitenland, en hoe je dat handig aanpakt. “Verzekeringen zijn een belangrijk onderdeel in de presentatie van onze ambassadeurs”, vertelt Bruning, “net als het uitschrijven bij de gemeente en geldzaken.”
Op de NWS-dag gisteren kwam ook naar voren dat er nog mogelijkheden zijn voor betere voorlichting via middelbare scholen. NWS en WilWeg willen daarom komend jaar meer inzetten op informatievoorziening aan het voortgezet onderwijs, zegt Bruning.
Regeerakkoord
NWS benadrukt dat het niet duidelijk is hoeveel studenten zich door obstakels als onvoldoende informatie hebben laten weerhouden van een studie in het buitenland. Want die hebben niet kunnen deelnemen aan dit onderzoek.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids