Gemeenten zouden jongeren moeten helpen om te kunnen blijven studeren terwijl ze in de schuldhulpverlening zitten. Per geval zouden gemeenten moeten afwegen wat jongeren het beste perspectief geeft op zowel een schuldenvrije toekomst als een startkwalificatie. Dit schrijft minister Van Engelshoven in antwoord op Kamervragen. Dit meldt de Tweede Kamer.
NOG
'Schuldhulpverlening en blijven studeren moet mogelijk zijn'
-Volgens de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverleners en sociale kredietbanken, is het voor jongeren met schulden vaak lastig om schuldhulpverlening te krijgen als ze nog studeren. Dat gebeurt vaak pas als als ze stoppen met studeren en werk zoeken om hun schuld af te lossen.
Van Engelshoven vindt dat het uitgangspunt moet zijn dat een jongere studeert en tegelijkertijd hulp krijgt bij het oplossen van financiële problemen. Studenten met schulden kunnen op verschillende manieren geholpen worden, zoals een schuldenregeling en de inzet van budgetcoaches.
De minister legt uit: “De achterliggende reden waarom studenten soms gevraagd worden te stoppen met hun opleiding is dat iemand enige aflossingscapaciteit moet hebben om een goed aanbod te kunnen doen aan de schuldeisers. Schuldeisers kunnen zo een deel van hun geld terug krijgen.”
De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening stelt het hebben van aflossingscapaciteit echter niet als voorwaarde om te worden toegelaten tot de schuldhulpverlening. Iedere jongere zou tenminste over een startkwalificatie moeten beschikken. Met een startkwalificatie heb je immers meer kans op de arbeidsmarkt en een grotere aflossingscapaciteit, schrijft Van Engelshoven. Ze wil daarover in gesprek met gemeenten.
Door: Nationale Onderwijsgids