Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: Eindtoets wordt doorstroomtoets; schooladvies blijft bepalend in groep 8, Arnhemse leerlingen kunnen via school naar de tandarts en lesmethoden over geschiedenis in het voortgezet onderwijs besteden veel aandacht aan slavernij en kolonialisme.
NOG
Week 9: doorstroomtoets, tandarts op school & slavernij in lesmethodes
-Leerlingen uit groep 8 moeten zich vanaf schooljaar 2022/2023 gelijktijdig op 1 april gaan aanmelden op de middelbare school. Hierdoor maken alle leerlingen even veel kans op een plek op de school van hun voorkeur en op het voor hen best passende niveau. Ook verandert de eindtoets in een doorstroomtoets. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel, dat vandaag in internetconsultatie gaat.
In Arnhem laat 20 procent van de kinderen onder de 18 jaar zijn of haar gebit nooit controleren. De gemeenteraad wil nu de tandarts langs sturen op de basisschool, en een haal- en brengservice initiëren voor middelbare scholen het speciaal onderwijs.
Iedere starter zou op een goed begeleidingsaanbod moeten kunnen rekenen. In opdracht van het Ministerie van OCW heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzoek gedaan naar de begeleiding van startende leraren in het voortgezet onderwijs. Uit de eindrapportage blijkt dat er verschillen zijn wat betreft het begeleidingsaanbod van startende leraren, en dat deze verschillen samenhangen met persoonlijke- en contextuele factoren.
Een gratis ov-kaart en de status van een mbo-opleiding verleiden sommige leerlingen uit het praktijkonderwijs om voortijdig naar het mbo te gaan. Om uitval te voorkomen, pleit de Sectorraad Praktijkonderwijs voor een gratis ov-kaart voor deze leerlingen en een mbo 1-opleiding in eigen beheer.
Lesmethoden over geschiedenis in het voortgezet onderwijs besteden veel aandacht aan slavernij en kolonialisme. Dat concludeert het Historisch Nieuwsblad op basis van eigen onderzoek. Aan het slavernijverleden wordt zelfs twee keer zo veel ruimte gegeven als aan de Holocaust.
Door: Nationale Onderwijsgids