Aanstormende ICT’ers, technici en bouwers hebben op dit moment de werkgevers voor het uitkiezen. Er is nog steeds een flink tekort aan deze werknemers. Werkgevers proberen de studenten, die vaak nog midden in hun studie zitten, te verleiden met contracten en daarbij wordt alles uit de kast getrokken. Dit meldt de NOS.
Bedrijven zijn tegenwoordig zo blij dat ze een werknemer hebben gevonden dat ze zelfs al een bonus afgeven voordat er een contract getekend is. IT’er Nicole Gertsen kreeg zelfs een gloednieuwe Citroën C5 van haar nieuwe werkgever.
In 2015 behaalde ze haar master en sinds die tijd vliegen de aanbiedingen van werkgevers haar om haar oren. Zelfs ze nu net begonnen is bij een nieuw bedrijf blijven de mailtjes binnenkomen.
War on talent
Werkgevers zoeken ook binnen het onderwijs naar veelbelovende studenten die na hun studie bij hen aan de slag willen gaan. Dat zien ze ook bij TheNextLabel, een koepelorganisatie van wervingsbedrijven. En in die strijd om nieuwe medewerkers gaan bedrijven best ver. “Er is sprake van een war on talent”, zegt manager Jurriën Piekaar. “Kandidaten weten inmiddels ook hoe krap de markt is en willen van alles. Een vast contract, thuiswerken, flexibele werktijden noem maar op. En daar kunnen ze nu goed over onderhandelen.”
Waar het bedrijfsleven werknemers met riante salarissen en beloften over flexibele werktijden pas afgestudeerden kunnen aantrekken kunnen bedrijven in het maatschappelijke veld en zorginstellingen dat niet. Zij zitten meer vast aan een CAO.
Salaris niet doorslaggevend
Toch zien zij nu ook dat het hoogste salaris niet altijd de doorslag geeft. Het gras kan ergens anders misschien wel veel groener zijn, maar het is ook maar net waar je van houdt om in te werken. “500 euro per maand meer verdienen kan ook betekenen dat je altijd maar bereikbaar moet zijn en altijd de druk voelt om te presteren”, aldus recruiter Edwin van der Slagt van de Gemeente Westland.
Door: Nationale Onderwijsgids