De koepels VH en UNL staan niet achter de nieuwe maatregelen om het collegegeld minder hard te laten stijgen. Studenten moeten vanaf volgend jaar meer collegegeld betalen dan eerst door OCW werd voorgesteld. Dat meldt ScienceGuide.
Tot afgelopen jaar werd de verhoging van het collegegeld bepaald op basis van de inflatiecijfers van alleen de maand april. De inflatie was het afgelopen jaar ontzettend hoog, daarom is er al voor gekozen om het jaargemiddelde te kiezen. Dat is gerekend van april tot april. Daardoor valt de stijging van het collegegeld voor het jaar 2023-2024 relatief nog mee.
Inflatiedemping
Het nadeel is wel dat het collegegeld voor studenten sneller stijgt dan bij een driejarig gemiddelde. Voor het studiejaar 2023-2024 wordt het collegegeld 2.314 euro, dat is een stijging van ruim honderd euro. Met een driejarig gemiddelde zou dat een stijging van zestig euro zijn geweest. Zonder inflatiedemping, iets dat de Vereniging van Hogescholen eigenlijk wilde, zou de stijging uitkomen op 211 euro. Voor collegejaar 2025-2026 stijgt het collegegeld met 60 euro.
Inflatieverwachting
Er zit wel een addertje onder het gras, want OCW heeft de inflatieprognoses van afgelopen zomer van De Nederlandse Bank overgenomen bij het schatten van de hoogte van het collegegeld voor 2024 en de jaren erna. DNB heeft vorige maand alleen wel de inflatieverwachtingen van dit jaar en van 2024 verhoogd met 1 procent. Mochten deze prognoses van DNB uitkomen, dan wordt het collegegeld voor 2024-2025 en later hoger dan nu is voorgesteld door de minister.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk