Te veel internationale studenten in Nederland, de Kamer weet het niet meer

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Nederland te veel internationale studenten heeft. Minister Dijkgraaf gaat daarom het aantal nieuwe studenten op Engelstalige opleidingen beperken en hij komt nog met andere maatregelen. Niet alle universiteiten zitten trouwens te wachten op een maximum aantal studenten. Dat meldt BN/De Stem. 

Dijkgraaf verwacht dat hij zijn plannen in maart helemaal heeft uitgewerkt en wil daarom dinsdag tijdens het debat niet ingaan op de verdere details.

Cijfers 

Volgens cijfers van het CBS stonden in 2022 115.000 internationale studenten ingeschreven in Nederland. Dat is 3,5 keer zoveel als in 2006, toen waren het er 33.000.

Engels 

Dit brengt enkele problemen met zich mee. Op hbo’s en universiteiten wordt tot wel 60 procent van de bacheloropleidingen in het Engels gegeven. Dat is voor studenten die wat minder goed Engels spreken niet goed voor de toegankelijkheid van het onderwijs. Ook de werkdruk onder docenten is hoog en zijn er veel problemen met de huisvesting van deze studenten, want er zijn veel te weinig studentenkamers.

Technische opleidingen 

VVD’er Hatte van der Woude denkt dat we veel beter moeten kijken naar welke studentenstromen goed zijn voor Nederland, en welke niet. Studenten zijn nodig bij de technische opleidingen. Van der Woude wil de instellingen instrumenten geven om de aantallen internationale studenten aan te kunnen pakken. Het initiatief blijft dan wel bij de instellingen zelf.

Hoger inkomen 

Op dit moment is het nog zo dat een universiteit of hogeschool meer geld krijgt als ze meer studenten aannemen. Het is dus rendabel om meer internationale studenten te werven, want dan krijg je een hoger inkomen. De universiteiten en hogescholen zouden minder afhankelijk moeten zijn van aantallen studenten vinden de partijen SP en GroenLinks.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk