De zorgen voor hbo- en mbo-studenten die geraakt worden door de ov-stakingen lopen alleen maar verder op. De studenten komen door de aanhoudende stakingen steeds verder in de knel, omdat ze niet meer naar school kunnen voor hun praktijklessen. Dat meldt het RTL Nieuws.
De praktijklessen kunnen namelijk niet altijd online gegeven worden, zoals dat wel kan bij lessen op de universiteit. Zowel woordvoerders als directeuren van scholen en reizigersorganisatie Rover geven aan dat de absentiecijfers van studenten blijven groeien als gevolg van de stakingen.
Niet op school komen
Veel studenten geven aan ook liever op school te zitten dan thuis, zo schrijft het NRC, maar vanwege de stakingen kunnen de studenten niet naar school komen. Studenten die wonen in landelijke provincies, zoals Drenthe, wonen ook nog eens vak ver van de onderwijsinstelling vandaan.
Financieel moeilijk
Op het Drenthe College in Emmen moet ongeveer de helft van de studenten van buiten de stad komen. Veel studenten komen nu met de auto van hun vader of moeder. Maar wie rijbewijs- of autoloos is of geen lift kan krijgen, heeft op een stakingsdag een groot probleem. “Dat maakt ook dat de stakingen meer impact hebben op studenten die het financieel moeilijk hebben”, aldus regiodirecteur van het Drenthe College Mike Roozeboom. “Terwijl we als school juist een belangrijke rol hebben om de kansengelijkheid te vergroten.”
Overeenkomst
Op dit moment lijkt het erop dat de vakbonden nog steeds geen overeenkomst hebben gesloten met de vervoersbedrijven. Gisteren gingen de partijen, op initiatief van reizigersorganisatie Rover, met elkaar in gesprek. Maar er lijkt vooralsnog geen concrete oplossing uit de gesprekken te zijn gekomen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk