![Normal_11493](/uploads/article/article_image/6528/normal_11493.jpg)
AMSTERDAM - Met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september 2012 hebben de Nederlandse hogescholen vijf aandachtspunten geformuleerd waarvan zij hopen dat deze bij de totstandkoming van politieke verkiezingsprogramma's worden betrokken.
De vereniging van hogescholen realiseert zich dat de financieel-economische omstandigheden stevige invloed zullen hebben op het overheidsbeleid in de komende jaren, maar is van mening dat een goed opgeleide beroepsbevolking uiteindelijk zal bijdragen aan het economisch herstel van ons land.
- Voor de hogescholen staat de kwaliteitsagenda centraal. De lat omhoog, betere voorlichting, begeleiding en verwijzing van studenten waardoor het studiesucces toeneemt. Het is belangrijk dat ook het volgende kabinet de agenda van de commissie Veerman als referentiekader gebruikt voor het hoger onderwijsbeleid in de komende jaren.
- Sociaaleconomische vernieuwing is gebaat bij een zo hoog mogelijk opgeleide beroepsbevolking die de innovatiekracht van Nederland vergroot. Daarom is het belangrijk dat de overheidsinvesteringen in het hoger onderwijs tenminste op het huidige niveau blijven.
- Bij elke heroverweging van het huidige stelsel van studiefinanciering dient de toegankelijkheid voor jongeren uit gezinnen met lage inkomens gewaarborgd te zijn (inkomensafhankelijke beurzen). Daardoor wordt gegarandeerd dat alle (verborgen) talenten de weg naar het hoger onderwijs kunnen vinden.
- Het praktijkgericht onderzoek van de hogescholen is belangrijk voor de kennisuitwisseling met het MKB en organisaties in het publieke domein. Eventueel vrijvallende middelen kunnen worden ingezet voor het praktijkgericht onderzoek van hogescholen ten behoeve van de verdere stimulering van het van het innovatief vermogen van het MKB.
- De flexibiliteit en vraaggerichtheid van het deeltijd hoger onderwijs moet toenemen waardoor beter wordt ingespeeld op scholingsvragen van volwassen studenten en professionelen. Het uitgangspunt dat elke Nederlander het recht heeft op het volgen van één bekostigde bachelor en één bekostigde master-opleiding blijft daarbij gewaarborgd.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen