In alle onderwijsgebouwen stilteruimtes creëren in strijd tegen discriminatie

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme heeft, in het kader van anti-discriminatie en inclusie, aan het ministerie van OCW gevraagd of het mogelijk is om in alle onderwijsgebouwen een stilteruimte te creëren. Het OCW zou ook harder moeten optreden stegen stagediscriminatie. Dat meldt ScienceGuide.  

In het hoger onderwijs zit weinig vooruitgang wat betreft stagediscriminatie en stilteruimtes in gebouwen. Inclusieve en toegankelijke stilteruimtes op scholen en binnen het hoger onderwijs zijn noodzakelijk vanwege meerdere groepen leerlingen en studenten die daar behoefte aan hebben. Verschillende belangenorganisaties binnen het onderwijs presenteerden in juli 2023 al een landelijk manifest hierover.

Afspraken over mobieltjesverbod in de klas 

De afspraken die er zijn gemaakt over het mobieltjesverbod in de klas laten al zien dat het ook zonder wettelijk instrument mogelijk is om tot duidelijke regels te komen, zo stelt de NDCR. De coördinator vraagt dan ook het ministerie van OCW om op dezelfde manier afspraken te maken over het inrichten van stilteruimtes in alle onderwijsgebouwen.

Stilteruimtes 

Demissionair minister Dijkgraaf gaf eind augustus aan dat het aan de onderwijsinstellingen is om, samen met de leerlingen, studenten en medewerkers, in gesprek te gaan over de stilteruimtes. Ook was het aan de instellingen zelf om daar de juiste keuze over te maken. De verantwoordelijk ligt, wat demissionair minister Dijkgraaf betreft, bij de instellingen. “Scholen en instellingen hebben de ruimte om daar eigen afwegingen in te maken.”  De Nationaal Coördinator ziet liever dat Dijkgraaf hier zelf actief achteraangaat.

Stagematching 

In het hoger onderwijs wordt er volgens de Nationaal Coördinator ook te weinig vooruitgang geboekt wat betreft stagediscriminatie. Stagematching, dat binnen het mbo is ingevoerd, is niet verplicht binnen het hoger onderwijs. Bij stagematching wordt een student op basis van wensen en competenties aan een bedrijf gekoppeld. Een sollicitatieprocedure is daarmee niet meer nodig. De reden waarom het hoger onderwijs niet aan stagematching doet, is dat ze vooral in het wo vaak niet op stage gaan.

Meldpunt voor stagediscriminatie 

In het hoger onderwijs zou een meldpunt voor stagediscriminatie erg belangrijk zijn in het antidiscriminatiebeleid. Studenten weten alleen nog niet altijd waar die meldpunten zijn en ook de aanpak is niet overal hetzelfde.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk