Eerder herexamen voor vso-leerling die naar hbo of universiteit wil

Eindexamenleerlingen van het speciaal onderwijs die moeten herkansen, kunnen dat volgend jaar voor 1 september doen. Hier gaat staatssecretaris Mariëlle Paul van Funderend Onderwijs zich hard voor maken. Leerlingen die dan alsnog slagen, hebben alle tijd om aan hun hbo- of universitaire opleiding te beginnen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Afgelopen schooljaar konden leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) zich niet inschrijven voor een vervolgopleiding omdat ze pas na de deadline de uitslag van hun herexamen kregen. Hierdoor moesten zij een tussenjaar nemen, terwijl ze eigenlijk aan hun hbo- of universitaire studie wilden beginnen. In het reguliere onderwijs werkt dit anders: daar krijgen eindexamenleerlingen eerder de mogelijkheid om te herkansen en snel een bericht over een eventuele slaging. 

Evenveel recht

Vso-leerlingen konden tot op heden pas begin september hun staatsexamen herkansen en kregen hun uitslag nog later. Hoger onderwijsinstellingen vragen echter voor 31 augustus om bewijs van afronding van de middelbare school. Zonder diploma kunnen leerlingen niet worden ingeschreven voor een vervolgstudie. Staatssecretaris Paul steekt hier een stokje voor. “Deze aspirant-studenten hebben net zo veel recht als andere aspirant-studenten om te mogen beginnen aan een vervolgopleiding.” Leerlingen die naar het hbo of de universiteit willen, mogen daarom voor 1 september hun herexamen doen zodat ze hun diploma tijdig in ontvangst kunnen nemen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky