Studenten presenteren Moonshots aan astronauten en onderwijsminister

Mbo-, hbo- en universitaire studenten presenteerden woensdag 2 oktober hun innovatieve ruimte-ideeën aan astronauten en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins. Drie studententeams krijgen in de finale van MOONSHOTS ’24 de kans om bij mboRijnland hun idee te pitchen. Niet alleen bij mboRijnland, op acht andere locaties in Nederland lieten studenten hun ideeën zien aan astronauten. Dat meldt MboRijnland.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft dit jaar extra geld uitbesteed aan Moonshots. Studenten kunnen al tijdens hun studie bijdragen aan de ontwikkeling van ruimtevaart. “Dat is inspirerend om te zien”, aldus minister Bruins. Volgens Lucien Geeldhoed, ontwikkelaar van Moonshots, zijn de studenten erg creatief en gedreven.

Ruimtevaart 

In totaal hebben veertig studententeams hun ideeën voor de ruimtevaart uitgewerkt. Studenten van verschillende studierichtingen en verschillende studies denken na over werken met of in de ruimtevaart. Het talent dat nu in de collegezalen of praktijkruimtes van het mbo, hbo en de universiteit zit hebben we nodig voor de toekomst, aldus NSO-directeur Harm van de Wetering.

Onlinesessies met astronauten 

Studenten kregen de afgelopen maanden online sessies met astronauten die ze advies gaven over hun plannen. Deze studententeams, verspreid over negen verschillende onderwijsinstellingen, presenteerden woensdag 2 oktober hun resultaten aan de aanwezige astronauten. Zij zijn in Nederland vanwege het jaarlijkse ASE Planetary Congress.

Kansen en mogelijkheden 

De studenten hebben veel geleerd van elkaar en over de ruimte. Maar ook de kansen en mogelijkheden die de ruimte biedt om problemen op aarde op te lossen. Iedere mbo’er, hbo’er en universitaire student kan nadenken over een onderneming of een carrière in de ruimtevaart, dat laat Moonshots zien.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk