Onderwijsbezuinigingen: gaan ze nu wel of toch niet door?

De voorgenomen onderwijsbezuinigingen van 2 miljard euro wankelen met de dag. De oppositiepartijen willen een deel van de onderwijsbezuinigingen van tafel vegen. Hier wordt de komende dagen over gepraat, maar welke onderwijsbezuinigingen dan mogelijk niet doorgaan is nog steeds onduidelijk. Dat meldt RTL Nieuws.

Op de onderwijsbegroting moet flink bezuinigd worden. Dat was te lezen in het regeerakkoord. Er moet namelijk meer geld naar defensie. Vooral het hoger onderwijs krijgt te maken met de bezuinigingen. Studenten die een jaar of langer over hun studie doen, moeten een boete van 3000 euro per jaar betalen. De langstudeerboete. Dit zou jaarlijks 282 miljoen euro moeten opleveren. Universiteiten en wetenschappelijk onderzoek ontvangen minder geld en leraren ontvangen minder salaris. Ook op het internationaal onderwijs wordt bezuinigd.

Subsidies

Mbo-instellingen en het basis- en voortgezet onderwijs krijgen ook te maken met de bezuinigingen. Het kabinet wil namelijk een einde maken aan verschillende subsidies. Zoals de subsidies die thuiszitters helpen, subsidies voor bewegingsonderwijs en leerlingen die willen doorstromen van vmbo naar havo en mbo krijgen daardoor minder begeleiding.

Eerste en Tweede Kamer 

Maar de hele oppositie is tegen de plannen. De coalitiepartijen hebben wel een meerderheid in de Tweede Kamer, maar in de Eerste Kamer komen ze acht zetels tekort. De onderwijsbegroting moet door beide Kamers goedgekeurd worden.

Onderwijsbezuinigingen terugdraaien 

D66, CDA, CU en JA21 willen 1,3 miljard van de onderwijsbezuinigingen terugdraaien. De langstudeerboete, bezuinigingen op het salaris van leraren en internationaal onderwijs mogen niet doorgevoerd worden. Ook de maatschappelijke diensttijd moet weer terugkeren. Jongeren kunnen deze vrijwillige stage doen om kennis te krijgen van de maatschappij.

De vier oppositiepartijen stellen voor om het geld dat er nodig is uit de zorgbegroting te halen. Medisch specialisten moeten, wat de oppositiepartijen betreft, verplicht in loondienst werken en het eigen risico moet minder snel omlaag. Dus naar 185 euro in plaats van 165 euro.

Praten over de plannen 

Over de onderwijsplannen wordt de komende dagen veel gepraat. Zal de langstudeerboete verdwijnen? Hoe wordt dit dan betaald? Daar wordt de komende dagen uitgebreid over gepraat.

De Kamerleden die onderwijs in hun portefeuille hebben, moeten eerst met elkaar om de tafel. Er moet ergens anders geld vandaan komen bij elke onderwijsbezuiniging die van tafel gaat. Op 5 december wordt er uiteindelijk over de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer gestemd.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk