Vijftien Indonesische verpleegkundestudenten staan vrijdag 13 december in Breda in de rechtbank. Ze hebben een zaak aangespannen tegen hogeschool Avans+. Dat meldt de NOS.
Via een leerwerktraject van Avans+ en het bemiddelingsbedrijf Your Medical Matchmaker (Yomema) kwamen de verpleegkundigen vanaf 2021 naar Nederland. Ze ontvingen een studiebeurs van 950 euro per maand. Ook werd ze een verhuiskostenvergoeding van 7750 euro netto beloofd, maar dat geld hebben de studenten nooit gezien. Avans+ zegt dat deze vergoeding uiteindelijk niet mogelijk was vanwege de Nederlandse belastingregels.
“Tijdens dit traject moest ik twee dagen verplicht stagelopen als onderdeel van de opleiding, twee dagen als verzorger werken bij een ouderenzorginstelling en ook nog twee dagen lessen volgen. Ik had maar een dag per week vrij”, aldus student Annisa Fitri.
Bachelor of Nursing-International
Fitri volgde bij de hogeschool, samen met andere studenten uit Indonesië de opleiding Bachelor of Nursing – International. Haar stage was vrijwillig en met een studievisum mag je officieel maximaal 16 uur per week werken, maar Fitri werkte veel meer.
Arbeidsinspectie
Een aantal studenten besloot hun verhaal te doen toen de Arbeidsinspectie langskwam bij de zorginstellingen waar ze werkten. Bemiddelingsbedrijf Yomea verzocht enkele studenten om zich niet negatief te uiten over het traject. Voor verpleegkundigen die in Indonesië nog op een studievisum aan het wachten waren, zou dat negatieve gevolgen hebben. 200 studenten uit Indonesië zijn via dit programma naar Nederland gekomen.
Verbeteren programma
Avans+ beloofde, na berichten in de media, het programma te verbeteren. Studenten hoefden nog maar één dag in de week lessen te volgen in plaats van twee dagen.
Opleiding stopgezet
Het schoolbestuur van Avans+ maakte in november bekend de opleiding te stoppen. De hogeschool geeft als reden dat het niet langer haalbaar is om studenten uit Indonesië op te leiden voor een bachelor-diploma in Nederland. De studenten die nu nog in Nederland verblijven, mogen hun opleiding wel afronden.
Avans+ vindt het jammer dat de studenten de instelling verwijten niet goed voor hen te hebben gezorgd. Het schoolbestuur erkent wel dat studenten zich ongemakkelijk hebben gevoeld vanwege vooraf gemaakte afspraken die anders zijn gelopen. “Dat de studenten naar de rechter zijn gestapt, vinden we erg jammer. Dit maakt een goed gesprek ook een stuk moeilijker.”
Huiskostenvergoeding
Fitri eist met veertien andere studenten de huiskostenvergoeding van 7750 euro van Avans+. Die was hen tenslotte beloofd. De rechter doet begin 2025 een uitspraak in deze zaak.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk