Middelbare school in Houten doet er alles aan om een docent Nederlands te vinden

Heel veel scholen zijn op zoek naar een leraar Nederlands, dat laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zien. Op een middelbare school in Houten doen ze er alles aan om een leraar Nederlands te vinden. Docent Fleur Varwijk maakt zich wel zorgen, want er bieden zich maar weinig mensen aan. Dat meldt RTV Utrecht.

Docent Varwijk begint ’s ochtends vroeg met het lokaal klaarmaken voor de schooldag. Ze kan weinig tijd besteden aan de leesboeken, want de persoonsvormen staan vandaag op het programma.

Leraar Nederlands 

Op middelbare school Houtens in Houten missen ze een leraar Nederlands. Daarom krijgen de leerlingen in plaats van drie uur Nederlands per week, maar twee uur het vak. Er staat sinds de kerstvakantie een vacature open voor een docent Nederlands. De overgebleven docenten behandelen alleen de delen die ook in de examens voorkomen. Lezen en het behandelen van bijvoorbeeld het schrijven van een sollicitatiebrief zijn nu niet aan de orde. “Voor de leerlingen is Nederlands daarom ook een minder leuk vak geworden”, aldus Varwijk.

Werkdruk 

Docenten van de middelbare school in Houten ervaren enige werkdruk. Ze krijgen er een extra klas bij en daar moesten ze ook extra in investeren. “Nu geef ik les aan een TL-klas, normaal zijn mijn lessen op basis-kader niveau. Ik moet mij dus ook in de lesstof verdiepen.” Er zijn ook enkele leerlingen die lesstof moeten inhalen en dat maakt het voor de docenten nog drukker.

Stage 

Het Cals College in Nieuwegein heeft onlangs twee studenten die docent Nederlands willen worden aangenomen voor een stage. Het onderwijs trok de 30-jarige Lisette Gotink altijd al, maar ze begon haar werkzame leven op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze vond zichzelf te jong om voor de klas te staan toen ze net haar diploma had gehaald.

Nu volgt ze de opleiding Docent Nederlands aan de Hogeschool Utrecht. Voor haar studie moet ze extra tijd vrijmaken, dus ze is minder gaan werken en dat is een flinke investering. Een klasgenoot zij onlangs nog tegen haar dat ze eigenlijk gek zijn dat ze dit doen.

Maar Gotink had al eens als gastdocent voor de klas gestaan en daar kreeg ze veel energie van. “Je helpt leerlingen verder in hun ontwikkeling.” Haar stage op het Cals College vindt ze dan ook erg leuk. Ze is heel benieuwd wat ze van het niveau van de havoleerlingen vindt.

Collegegeld vergoeden voor studenten 

Wat zou er moeten gebeuren om meer docenten Nederlands aan te trekken? Volgens Gorink is dat niet lastig, zij zou het collegegeld vergoeden voor studenten die docent Nederlands willen worden. “Of als je de studie wil volgen dat je dan een dag per week doorbetaald krijgt.”

Docenten Nederlands gezocht 

Er zijn wel studenten die docent Nederlands willen worden, maar het zijn er te weinig. Afgelopen schooljaar waren middelbare scholen het meest op zoek naar docenten Nederlands. Dat schooljaar werden er 1350 fulltime docenten Nederlands gezocht. Een jaar eerder waren middelbare scholen nog op zoek naar 960 fulltime docenten Nederlands.

Op de school in Houten mogen docenten om 09.00 uur beginnen, dat is later dan op andere scholen. Toch lukt het niet om een geschikt persoon te vinden. Docent Varwijk maakt zich daar zorgen over. “Met deze vmbo-leerlingen werken vind ik het leukste dat er is. Met havoleerlingen heb je een hele andere band.”  Maar de vmbo’ers zijn geen populaire doelgroep en docenten hebben het werk voor het uitkiezen. “Scholen hebben docenten heel hard nodig. Als je een goede docent je school binnenhaalt dan mag je heel blij zijn.”

Door: Nationale Onderwijs / Femke van Arendonk