AMSTERDAM (Novum) - Door de bezuinigingen op de kinderopvang moeten kinderen zich na schooltijd steeds vaker zelf zien te redden. Dat stelt de brancheorganisatie Kinderopvang woensdag. Het gaat om kinderen van 6 tot 12 jaar die eerder naar de naschoolse opvang gingen. Hun ouders kunnen die niet meer betalen door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag.
De brancheorganisatie Kinderopvang noemt de consequenties van de bezuinigingen 'enorm'. De vraag naar kinderopvang is volgens de organisatie de afgelopen maanden met tien tot twintig procent afgenomen en er zijn al meerdere kinderopvangbedrijven failliet gegaan.
Het probleem komt vooral voor in stadswijken. Een woordvoerder kon niets zeggen over het aantal kinderen dat zich als de school uit is alleen moet zien te redden tot de ouders thuiskomen. "Maar we zien steeds vaker dit soort schrijnende gevallen." De meeste ouders zouden er wel voor kiezen minder te gaan werken of opvang te zoeken bij familie.
Directeur van de brancheorganisatie Lex Staal stelt dat het ergste leed nog niet is geleden. "Dit is pas het begin", zegt hij. "De faillissementen zijn een signaal van de moeilijkheden waar de branche mee te maken heeft, maar het werkelijke probleem is veel groter dan alleen de financiële druk."
Volgens Staal is de pedagogische kwaliteit van kinderopvang helemaal uit het oog verloren. "Als informele opvang straks het enige alternatief is voor een grote groep mensen met een midden- of lager inkomen, creëren we een enorm ontwikkelingsverschil tussen kinderen uit rijke en arme gezinnen", vreest hij.