De vakbond FNV juicht toe dat partners van moeders voortaan vijf in plaats van twee dagen kraamverlof krijgen bij de bevalling. Een wetsvoorstel hierover van Minister Asscher wordt komende week behandeld in de Tweede Kamer. Ook herhaalt de FNV haar pleidooi voor goede toegankelijke en betaalbare kinderopvangvoorzieningen voor alle jonge kinderen én kinderen op de basisschool. Eerder dit jaar pleitte de SER daar ook al voor. Dat meldt FNV.
De FNV pleit ervoor om in ieder geval de uitbreiding van twee naar vijf dagen niet uit te stellen tot 2019, zoals nu wordt voorgesteld, gezien ‘de dringende behoefte die er nu al is bij jonge ouders’. Liefst ziet de FNV een (betaald) kraamverlof voor partners van de moeder (meestal vaders) van minimaal tien dagen.
Verder moet nu eindelijk geregeld worden dat het ouderschapsverlof van 26 weken voor beide ouders wordt doorbetaald. Alleen zo kunnen ook ouders met lagere inkomens er gebruik van maken en het ook inzetten in het eerste levensjaar van het kind, wanneer de behoefte hieraan het grootst is. Wanneer de vader vlak na de geboorte meer zorgtaken vervult, heeft dat een blijvend positief effect op de eerlijke verdeling tussen de ouders van werk en zorg in een latere fase. De FNV benadrukt de noodzaak om meer prikkels in te bouwen in het verlofsysteem om vooral jonge vaders ouderschapsverlof te laten opnemen.
Deze week bleek uit de Emancipatiemonitor van SCP en CBS dat de gelijkberechtiging en participatie van vrouwen op alle gebieden en op alle niveaus van de samenleving maar met een slakkengangetje vooruit gaat. Vrouwen werken iets meer buitenshuis en zijn wat vaker economisch zelfstandig. Nog steeds verdient een grote groep vrouwen (46 procent) niet genoeg om economisch onafhankelijk te zijn van een partner. Een belangrijke reden is dat de zorg voor kinderen nog steeds vooral op vrouwen neerkomt. Catelene Passchier, vicevoorzitter FNV: "Ondanks alle mooie woorden gaan nog steeds veel mensen er stilzwijgend van uit dat moeder ’s middags klaar zit met een kopje thee als de kinderen uit school komen en dat vrouwen geruisloos de zorg voor zieken en ouderen in de omgeving overnemen als de overheid het laat afweten."
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids