Normal_huiswerk_studie_school

Januari 2018. De start van een fris en fruitig onderwijsjaar. Met deze maand: voorlezen is het helemaal (aldus Dieuwertje Blok), het leenstelsel is het helemaal níet (vindt de LSVb) en de term ‘plofklas’ blijft actueel. 

Voorlezen

Januari staat in het teken van voorlezen. Véél voorlezen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen grepen bekende en onbekende Nederlanders hun kans om voor te lezen aan peuters en kleuters. Zo lazen onder andere prinses Laurentien, Jim Bakkum, Alain Clark en Dieuwertje Blok voor uit het prentenboek van het jaar: Ssst! De tijger slaapt. Benieuwd waarom Dieuwertje zo graag voorleest? Lees ons interview met haar! Ook konden jullie uit de Prentenboek TopTien een exemplaar winnen van het prachtige boek Gewoon zoals je bent.
 

Leenstelsel

Slechte berichten deze laatste week over het leenstelsel. CBS kwam met het nieuws dat er minder mbo-studenten doorstromen naar het hoger onderwijs sinds het leenstelsel is ingevoerd. Reden: leenangst. Een dag later presenteert CBS nieuwe cijfers die gerelateerd zijn aan het leenstelsel: de doorstroom van havo naar het hbo is ook licht gedaald en daarnaast blijken steeds minder studenten op kamers te gaan. Dezelfde dag deed de Algemene Rekenkamer er nog een schepje bovenop: universiteiten en hogescholen hebben honderden miljoenen euro’s minder geïnvesteerd in onderwijskwaliteit dan ze hebben toegezegd. Ze hadden beloofd dat geld te investeren vooruitlopend op de opbrengsten van het leenstelsel. Studenten zijn daar op z’n zachtst gezegd niet zo blij mee. Redenen te over voor de Landelijke Studentenvakbond om weer te benadrukken dat de basisbeurs weer terug moet komen.

 

Hoger onderwijs: tekort aan docenten en aan opleidingen in het Nederlands

We blijven nog even bij het hoger onderwijs, want deze maand gaat het daar niet heel lekker. Het toenemende gebruik van Engels in de collegezalen wordt steeds meer bekritiseerd. Ook onderwijsminister Van Engelshoven heeft daar een stevige mening over.
 
Daarnaast bleek deze maand dat universiteiten met een fors tekort aan docenten kampen. Gevolg: uitpuilende collegezalen, langere nakijktijden van tentamens en docenten die hun feedback uitbesteden aan junior-medewerkers.
 

Kort nieuws

 
'Plofklas' is door Genootschap Onze Taal uitgeroepen tot woord van het jaar 2017. Het woord 'plofklas' is niet nieuw maar werd al in 2013 geïntroduceerd door het burgerinitiatief 'Stop de overvolle klassen' in een petitie. Door de recente stakingsacties van leraren werd het woord weer veel gebruikt. 
 
Over stakingen gesproken: op Valentijnsdag is het weer zover, dan leggen de scholen in het noorden van het land weer het werk neer.
 
En er moet tóch flink bezuinigd worden: volgens de minister van financiën is het niet mogelijk om de doelmatigheidskorting van 183 miljoen euro te verzachten of ongedaan te maken, zoals de Eerste Kamer wilde.

 

Hartverwarmend nieuws

Een Tilburgs schoolbestuur heeft zoveel over voor de mannelijke medewerkers dat zij voortaan vier weken vaderschapsverlof krijgen met behoud van het volledige salaris. Het is daarmee het eerste schoolbestuur dat het vaderschapsverlof verruimt. Wie volgt? 
 
Amsterdammers die de voorschool voor hun peuter niet meer kunnen betalen krijgen steun van diverse ondernemers. Lees hier waarom.
 

Populairste artikelen

Natuurlijk mag een lijstje met meest gelezen artikelen niet ontbreken in januari. Met stip op nummer 1 staat het artikel over zogenaamde ‘gameboyruggen’. Meer dan de helft van de scholieren heeft problemen om de grond aan te raken terwijl de benen gestrekt zijn. Dat zou komen doordat jongeren te vaak achter hun smartphones, tablets en computers zitten. (Btw: een snelle check hier op de redactie leert dat ruim 75 procent de genoemde taak niet naar behoren kon uitvoeren).
 
Dyslexie is altijd een graag gelezen onderwerp, zo ook in Dyslexie is geen stoornis maar het gevolg van een verkeerde leesinstructie
 
Een ander artikel uit de top 5 januari gaat over het onderwijsstelsel in Finland. Wel of niet iets voor Nederland?
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids