AMSTERDAM (Novum) - Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, krijgt maandag te horen wat voor straf hij krijgt. Het Openbaar Ministerie eiste zes weken geleden twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging.
De rechtbank in Amsterdam begint om 09.30 uur met het voorlezen van het vonnis.
"De samenleving is in uitzonderlijke mate ernstig geschokt", zei een van de aanklagers op 5 april. "Wij zien geen ruimte om een andere dan de maximale straf te eisen."
M.'s echtgenoot Richard van O. hoorde twaalf jaar cel en verplichte behandeling eisen, omdat hij volgens justitie als medepleger de enige was die het misbruik kon voorkomen. Hij was volgens justitie op de hoogte van het 'dagelijkse' misbruik.
Een van M.'s advocaten noemde de eis hoog, maar zei ook dat zowel de gevraagde celstraf als de tbs geen verrassing kon zijn voor de geboren Let. De advocaat van de ouders van de slachtoffers, Richard Korver, noemde de strafeis 'passend en geboden'.
De 28-jarige M. heeft bekend 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt op de crèches waar hij werkte, bij hem thuis of op oppasadressen. Hij staat terecht voor 67 gevallen en wordt ook vervolgd voor het maken en verspreiden van kinderporno.
De officieren van justitie hebben de 'geraffineerde' werkwijze van de 'zelfzuchtige' M. gedetailleerd geanalyseerd. Hoewel M. spijt heeft betuigd, gelooft het OM niet dat hij echt berouw heeft van het misbruik 'van ongekende aard en omvang'. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum stellen dat M. verminderd toerekeningsvatbaar is en achten de kans dat de 'hyperseksueel' in herhaling valt groot.
M. zei eerder te vrezen dat hij nooit meer vrijkomt als hij tbs krijgt. "Laat me medicijnen proberen", opperde hij als alternatief. "Ze willen dat iets waarmee ik geboren ben in rook opgaat, ze denken dat ze dat kunnen."
De raadslieden van M. betoogden tijdens het proces dat M. moet worden vrijgesproken van alle ten laste gelegde feiten. De foto- en video-opnamen en de verslagen van chatgesprekken op zijn computer hadden niet gebruikt mogen worden als bewijs. De bekentenis van M. alleen is niet genoeg voor een veroordeling. Er blijft dan slechts één geval van kindermisbruik over. Daarover is door iemand anders een verklaring afgelegd.
Voor het geval de rechters niet meegaan in dit juridisch betoog droegen de advocaten een reeks argumenten aan die aanleiding zouden moeten zijn voor strafmatiging. Zo zouden de overvloedige media-aandacht en de openheid die politie, justitie en gemeente hebben betracht moeten leiden tot een lagere straf. Ook het feit dat M. vanaf het begin aan het onderzoek heeft meegewerkt, zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid en de strenge detentieomstandigheden zouden reden zijn de straf te verlichten.
M. zei tijdens de laatste dag van het proces op 20 april dat hij niet had moeten bestaan. "Het is voor mijn hart bijna onmogelijk de pijn te verwerken." Hij weersprak de bewering van de aanklagers dat hij empathieloos zou zijn en mogelijk gevallen van misbruik heeft verzwegen. "Er zijn geen skeletten meer in de kast, het schip is schoon. Alles is verteld."
Advocaat Korver heeft namens een groot deel van de ouders van de slachtoffers smartengeld geëist. Het totale bedrag komt uit boven een miljoen euro. M. zei vorige maand de materiële en immateriële schade te willen vergoeden, maar gaf aan dat hij vanwege opgebouwde schulden eventuele schadevergoedingen nooit zou kunnen betalen.