Nettobijdrage kinderopvang in 2022 stijgt voor lage en middeninkomens keihard

De nettobijdrage voor de kinderopvang neemt in 2022 met honderden euro's toe. De verhoging wordt veroorzaakt door een beperkte stijging van het door de overheid te vergoeden maximum uurtarief met circa 0,5 procent, terwijl de kinderopvangbranche door kostenstijgingen flink hogere prijsverhogingen zal doorvoeren (2 procent tot ca. 6 procent). Het verschil betaalt de ouder. Ouders worden niet tijdig geïnformeerd, terwijl er een prima rekentool beschikbaar is. Dit meldt Netto Bijdrage.

Hoe kan het dat de beperkte stijging van het maximum uurtarief leidt tot een stijging van de nettobijdrage van honderden euro’s per maand voor de lage en middeninkomens? Deze groepen worden procentueel het hardst getroffen. Zo stijgt de nettobijdrage voor lage inkomens met 74 procent en de ouders met middeninkomens betalen netto 15 procent tot 47 procent meer dan in 2021, uitgaande van een gemiddelde bruto prijsstijging door de kinderopvangbranche van 3,43 procent.

Bruto tariefsverhoging

Het grootste probleem is dat de meerderheid van de ouders de nettobijdrage voor 2022 niet kent of niet zelf kan berekenen. Slechts 20 procent van alle kinderopvangorganisaties biedt een rekentool aan op hun website. De kinderopvangbranche communiceert uiterlijk 14 november haar bruto tariefsverhoging voor 2022, terwijl de proefberekening 2022 op de website van de Belastingdienst pas eind november online komt. Per saldo weet dus 80 procent van de ouders niet waar men aan toe is, terwijl ouders wel hun financiën moeten managen in steeds duurder wordende tijden. 

Kinderopvangkosten

Alarmerend volgens Jeroen Pernot, eigenaar van nettobijdrage.nl: "Vrijwel niemand kan zijn nettobijdrage berekenen. Toch het bedrag waar het om draait. Kinderopvangkosten vormen een groot deel van de vaste lasten van ouders. Kan ik in 2022 de kinderopvang nog betalen? Moet ik mijn opvang wijzigen? Dit zijn relevante vragen voor zowel ouders, de kinderopvangbranche als de overheid." 

Rekentool

Nettobijdrage introduceert een rekentool voor de kinderopvang die snel, makkelijk is te installeren. Ouders kunnen via de website van hun kinderopvangorganisatie anoniem hun opvangwens, hun inkomen en werksituatie opgeven, waarna zij meteen hun nettobijdrage kunnen downloaden. En wat blijkt? Het bruto duurste pakket is vaak netto het voordeligst. Door te variëren en te rekenen met de rekentool en slim te kiezen, kunnen ouders veel geld besparen. Kortom, meer omzet voor de kinderopvang en lagere netto kosten voor de ouder. 

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Nettobijdrage