Autostoeltjes die geschikt zijn voor kinderen vanaf baby-leeftijd tot ongeveer twaalf jaar en daardoor ‘meegroeien’ met het kind, blijven achter in kwaliteit. Dat blijkt uit de autostoeltjestest van ANWB. Van de vier geteste autostoeltjes in deze categorie scoren er drie matig in de test. Alleen de Jané Groowy + Nest i-Size, haalden een voldoende. Normaal gesproken worden voor kinderen tot en met 12 jaar twee of drie verschillende stoeltjes gebruikt. Dit meldt de ANWB.
Bij de ontwikkeling van dergelijke autostoeltjes worden compromissen gesloten, die een negatief effect hebben op de veiligheid en het gebruik ervan. Dit leidt dan tot slechtere resultaten bij de crashtests, lastige montage in de auto door het hoge gewicht van het zitje en een groter risico op verkeerd gebruik door de verschillende bevestigingsmethodes die nodig zijn.
Voldoende tot goed
De ANWB adviseert om te kiezen voor autostoeltjes die beter passen bij de leeftijd van het kind. Vrijwel alle geteste stoeltjes scoren daarin ‘voldoende’ tot ‘goed’. Alleen de Osann Oreo 360 II kwam slecht uit de test. Het stoeltje bevat een te hoge concentratie van de weekmaker DPHP, een stof die de schildklier en hypofyse kan aantasten en daarmee een risico voor de gezondheid vormt. Dit zitje is de opvolger van de in het voorjaar geteste Osann Oreo 360° die toen om dezelfde reden slecht uit de test kwam.
24 verschillende modellen
Een testteam van de ANWB heeft 24 verschillende modellen onderzocht en beoordeeld. Alle stoeltjes zijn getest op veiligheid, gebruik, ergonomie en aanwezigheid van schadelijke stoffen. Het overgrote deel scoort met drie of vier sterren ‘voldoende’ tot ‘goed’. Drie zitjes scoren met twee sterren ‘matig’ en één zitje kreeg een lagere score vanwege de aangetroffen hoge concentratie schadelijke stoffen en scoort hierdoor met één ster ‘slecht’.
Betere kwaliteit
De ANWB test sinds 2003 elk jaar autostoeltjes, zodat ouders zich een beeld kunnen vormen over de kwaliteit ervan. Geregeld testen leidt tot een betere kwaliteit. Meerdere zitjes die de afgelopen jaren slecht uit de test kwamen zijn door de producent verbeterd of uit productie genomen.
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: ANWB