Autostoeltjestest ANWB: Veel goede resultaten, één autostoeltje afgekeurd

In de autostoeltjestest heeft de ANWB 20 verschillende modellen onderzocht en beoordeeld op veiligheid, bediening, ergonomie en aanwezigheid van schadelijke stoffen. De meeste stoeltjes wisten drie  of vier  sterren te behalen door ‘voldoende’ tot ‘goed’ te scoren. Eén model is afgewaardeerd vanwege de aangetroffen hoge concentratie schadelijke stoffen en scoort hierdoor met één ster ‘slecht’. Dat meldt de ANWB.

De schadelijke stoffen die in de bekleding van de Jané Koos i-Size R1 zijn aangetroffen zijn naftaleen en het vlamvertragende TCPP. Van beide stoffen wordt vermoed dat ze kankerverwekkend zijn. De score op het onderdeel schadelijke stoffen is hiermee ‘slecht’ wat het eindresultaat beïnvloedt.

Aanpassingen 

Verder blijkt uit de test dat twee fabrikanten actie hebben ondernomen op eerdere, slechte testresultaten. Ze hebben hun stoeltjes aangepast, wat tot betere testresultaten heeft geleid: Het babystoeltje ‘Chicco Kiros i-Size’ raakte tijdens de frontale botsing in de voorjaarstest van 2021 los van de Isofixbasis ‘Kiros i-Size Base’. Opvolger ‘Chicco Kiros Evo i-Size + Kiros Evo i-Size Base’ doorstaat de frontale botsproef en biedt het kind goede bescherming bij een ongeval. De vlamvertragers TDCP en TCPP, waarvan wordt vermoed dat ze kanker bevorderen, werden in het voorjaar van 2022 aangetroffen in de bekledingsstof van de geteste ‘Lionelo Antoon RWF’. In het opvolgende model ‘Lionelo Antoon Plus’ is deze verontreiniging niet aangetroffen.

ECE-R129 norm 

In de huidige test zijn alleen nog autostoeltjes getest die goedgekeurd zijn volgens de nieuwe ECE-R129 norm. Vanaf september 2024 mogen er geen stoeltjes meer verkocht worden met de oude goedkeuring volgens ECE-R44. Ze mogen dan nog wel gebruikt worden.

Testen

De ANWB test sinds 2003 elk jaar autostoeltjes, zodat ouders zich een beeld kunnen vormen over de kwaliteit ervan. Geregeld testen leidt tot een betere kwaliteit. Meerdere zitjes die de afgelopen jaren slecht uit de test kwamen zijn door de producent verbeterd of uit zelfs productie genomen.

Door: Nationale Onderwijsgids