Ouders overwegen serieus de optie om te stoppen met werken omdat de kinderopvang straks te duur is. Andere ouders denken eraan hun kind een dag minder naar de opvang te brengen. De kinderopvangtarieven stijgen hard, tussen de 8 en 12 procent, terwijl de maximale vergoeding van de overheid met 5,6 procent stijgt. Dit meldt NOS.
Volgens het kabinet is de compensatie niet te verhogen vanwege het complexe toeslagensysteem van de Belastingdienst. Belangenvereniging BOinK stelt echter dat het kabinet de prijsstijgingen al veel langer had kunnen anticiperen. Bovendien kon financiële hulp in coronatijd snel worden uitgekeerd. “En lukt het niet direct in januari, verhoog dan de vergoeding voor ouders in juli. De nood onder ouders in de zorg en het onderwijs is enorm”, aldus voorzitter Gjalt Jellesma.
Averechtse gevolgen
Kinderopvang is bedoeld om de participatie van werkende ouders te vergroten en kinderen te helpen met hun ontwikkeling, maar het gevolg van de achterblijvende vergoeding van de overheid is nu dat ouders stoppen met werken en kinderen niet met leeftijdsgenootjes kunnen spelen en zich buitenshuis kunnen ontwikkelen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky