Kinderopvang uit Limburg berispt vanwege dialectgebruik

Leerkrachten van kinderopvang Humpie Dumpie in Margraten spraken dialect tegen de kinderen aldaar. Maar na een inspectie zijn de medewerkers op hun vingers getikt. Het is volgens toezichthouder GGD Zuid-Limburg niet toegestaan om dialect te gebruiken omdat het Nederlands de hoofdtaal moet zijn. Dat meldt L1.

De kinderopvang kreeg dit jaar bezoek van de GGD. Zij bleven anderhalf uur op de locatie. Toen kwam naar buiten dat er te weinig Nederlands werd gesproken.

Dialect 

De beroepskrachten spraken alleen maar in dialect met de kinderen. Dat is te lezen in het rapport van de GGD. Er werd maar liefst vijftien minuten Nederlands gepraat tijdens een activiteit.

Dialectgebruik in de kinderopvang krijgt de laatste jaren juist steeds meer aandacht. Koepelorganisatie MIK & PIW Groep, waar Humpie Dumpie onder valt, wil de Limburgse taal onder jonge kinderen juist stimuleren. De organisatie deed zelfs onderzoek naar de effecten van dialectgebruik.

“Voor de groepen staan een aantal mensen die graag in dialect spreken”, aldus bestuurder Raymond Clement van MIK & PIW Groep. “De medewerkers weten heel goed wanneer ze wel of niet in dialect moeten praten.”  De kinderopvang kan dit ook teruglezen in een andere opvatting die is toegevoegd aan het inspectierapport.

Voorwaarden

Binnen de kinderopvangsector mag er best in Limburgs dialect gesproken worden, zo stelt de GGD Zuid-Limburg. Daar zitten echter wel voorwaarden aan verbonden en daar wordt tijdens een inspectie extra op gelet. Kinderopvang Humpie Dumpie heeft niets vastgelegd over het gebruik van dialect. “Deze kinderopvang voldoet daarom niet aan de wet Kinderopvang.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk