Bij de hersteloperatie Toeslagen zorgt de betrokkenheid van prinses Laurentien al geruime tijd voor problemen. Toenmalig staatssecretaris Alexandra van Huffelen kreeg daarover al verschillende waarschuwingen binnen. Van Huffelen ging hierover zelfs in gesprek met prinses Laurentien. Dat meldt het NRC.
Afgelopen woensdag hing prinses Laurentien haar functie van voorzitter van (Gelijk)waardig Herstel aan de wilgen. Dat besluit nam ze nadat er een aantal ambtenaren hadden geklaagd over haar houding.
Problemen bij hersteloperatie
Drie jaar geleden zorgde Laurentien ook al voor problemen bij de hersteloperatie Toeslagen. De Missing Chapter Foundation, een andere stichting van de prinses, kreeg van Financiën de opdracht om een ‘kindpanel’ op te zetten. Daarin zaten voornamelijk kinderen van gedupeerde toeslagenouders.
Kindregeling
Het kindpanel richtte zich vanaf 2021 volledig op de totstandkoming van de ‘Kindregeling’. Dat is een compensatie voor getroffen kinderen en jongeren. Toen ging het mis. Laurentien wou bij de inhoudelijke invulling van de kindregeling een grotere rol vervullen.
Vervolgens besloot Laurentien bijeenkomsten met kinderen te organiseren. Voormalig PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester, de voorzitter van het kindpanel, mocht daar niet bij aanwezig zijn. Laurentien nam op die manier de voorzittersrol volledig over.
In juni 2021 werd de kindregeling gepresenteerd, maar de spanning tussen de ambtenaren van het ministerie van Financiën werd ook groter. Voor haar stichting Missing Chapter wilde Laurentien kinderen informeren over de speciale regeling. Maar volgens de ambtenaren was dat niet mogelijk omdat de hersteloperatie een onderdeel is van de overheid.
Waardevolle functie
Critici geven aan dat Laurentien zeker een waardevolle functie uitoefent in de hersteloperatie. Zeker vanuit het oogpunt dat de ervaringen en de wensen van de toeslagenouders leidend moeten zijn binnen het herstel. Laurentien eist zelf een grotere rol op binnen de hersteloperatie omdat de overheid de operatie niet goed genoeg uitvoert.
Volgens betrokkenen ontstonden de problemen omdat Laurentien de beperkingen waar de overheid tegenaan liep niet begreep. Een aantal wensen van gedupeerden die bij Laurentien terechtkwamen, waren volgens ambtenaren vanwege de beperkingen niet mogelijk. Daarom greep Van Huffelen in juni 2021 in en vanaf dat moment mochten nog maar twee ambtelijke medewerkers contact hebben met Laurentien.
Vertraging
Laurentien bleef het contact met het kindpanel alleen bestieren. Daardoor liep de uitwerking van deze regeling in het najaar van 2021 vertraging op. Bouwmeester was al een aantal maanden niet meer bij de bijeenkomsten met de kinderen uit het panel geweest en besloot in januari 2022 met de functie van voorzitter te stoppen.
Een ambtenaar maakte zich vervolgens zorgen over de betrokkenheid van Laurentien bij het kindpanel en de kindregeling. De ambtenaar in kwestie vroeg om actie omdat de spanningen te hoog opliepen en mogelijk tot een escalatie zouden leiden.
Wrijving tussen ouders en Laurentien
Het ouderpanel kreeg begin 2022 ook wrijving met Laurentien. Het ouder- en kindpanel werden tegelijkertijd door Van Huffelen opgericht. Beide panels mochten gevraagd en ongevraagd advies geven over de hersteloperatie.
Over deze hersteloperatie werd openlijk door verschillende ouders op social media hun onvrede geuit. Een gedeelte van de ouders was kritisch. Er werd volgens hen te weinig naar de ouders gekeken en te veel naar Financiën.
Tussen de verschillende ouders probeerde Laurentien de vrede te bewaren. Maar meerdere bronnen gaven aan dat Laurentien achter de schermen toornde aan de positie van het ouderpanel. De rechterhand van Laurentien verstuurde begin 2022 een brief met klachten over het ouderpanel aan het ministerie. Het ouderpanel wist echter van niets en ook de klachten werden volgens het panel niet duidelijk. Vanaf dat ogenblik had het ouderpanel kritiek op de werkzaamheden van Laurentien.
(Gelijk)waardig Herstel
In 2022 besloot het ministerie van Financiën dat adviesbureau Diversion en stichting Lotgenotencontact de getroffen ouders en kinderen verder moesten helpen. Laurentien werd uit haar functie ontheven en was officieel niet meer betrokken. Uiteindelijk kwam ze in de zomer van 2023 met haar eigen stichting (Gelijk)waardig Herstel.
Lid van de raad van toezicht van stichting (Gelijk)waardig Herstel Zahra Sebbar zegt dat Laurentien een belangrijke rol heeft gehad in het verbinden van de leefwereld van kinderen en jongeren binnenj de Belastingdienst. Sebbar vindt het lastig om te zien dat de media nu weer iemand kapot maakt. “Dat gebeurde ook al ten tijde van de Toeslagenaffaire met de kinderen, jongeren en hun ouders.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk